Israël sluit zijn luchtruim wegens corona-mutaties

De Los Angeles Coronavirus-variant is in Israël ontdekt, en het land heeft zich gehaast om zijn luchtruim voor inkomende reizigers te sluiten en de komst van verdere mutaties te voorkomen.

Door Aryeh Savir/TPS |

Het ministerie van Volks­gezondheid verklaarde zondag dat er een geval was ontdekt, en dat die patiënt nog vier mensen had besmet. ‘Het incident wordt onderzocht; het ministerie van Volksgezondheid zal blijven updaten met aanvullende bevindingen zodra deze beschikbaar komen,’ verklaarde het ministerie.

De Los Angeles-variant, bekend als L452R, werd voor het eerst geïdentificeerd in Denemarken en verscheen al in mei in Californië. De eerste aanwijzingen tonen aan dat L452R mogelijk minder gevoelig is voor de momen­teel toegediende vaccins, maar er is meer onderzoek nodig.

Ook de Britse variant en de Zuid-Afrikaanse variant zijn in Israël aangetroffen. De Britse variant wordt beschouwd als een zeer snelle verspreider van de infectie, hij veroorzaakt gevaarlijker infecties bij zwangere vrouwen en een hoger aantal infecties bij kinderen.

De luchthaven Ben Goerion is gesloten. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

In een poging om een nieuwe golf van infecties te voorkomen, keurde het kabinet zondag het voorstel goed van premier Benjamin Netanyahu, minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein en minister van Transport Miri Regev om vluchten van en naar Israël stop te zetten.

De regeling is in ieder geval tot en met 31 januari van kracht en wordt naar verwachting verlengd, mogelijk tot maart.

Israëli’s willen graag gevaccineerd worden om terug te keren naar iets dat op een normaal leven lijkt. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Ondertussen gaat Israël voort met zijn versnelde campagne om de bevolking te vaccineren. Meer dan 2.586.000 Israëli’s hebben de eerste dosis van het door Pfizer ontwikkelde vaccin gekregen, ongeveer 29% van de bevolking, en meer dan 1.099.000 hebben de tweede dosis al gekregen.

Terwijl er zondag slechts 4.868 nieuwe infecties werden geregistreerd, merkten ambtenaren van het ministerie op dat er slechts 54.109 tests werden uitgevoerd, wat een zeer hoog infectie­percentage van 9,3 procent betekent.

Israël heeft momenteel 1.140 Corona-patiënten die in ernstige toestand zijn opgenomen in het ziekenhuis, van wie 358 worden geholpen met beademingsapparatuur.

Januari 2021 is volgens de cijfers de ergste maand die Israël heeft meegemaakt wat betreft sterfgevallen door Covis-19 sinds de eerste uitbraak, meer dan een jaar geleden. Sinds het begin van de maand zijn er in Israël 1.094 mensen overledenen aan Corona. Sinds het begin van de pandemie zijn in Israël 4.419 mensen aan het virus overleden.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.