Israël rouwt om dood voormalige Egyptische first lady

De voormalige Egyptische first lady Jehan Sadat is vrijdag overleden na een lange strijd tegen kanker, zo meldden Egyptische media. Israëlische politici betuigden zondag hun innige deelneming en herinnerden aan de tijd dat mevrouw Sadat Jeruzalem bezocht.

Door David Shishkoff |

Afbeelding: Jehan Sadat (rechts) tijdens een lunch in Haifa in 1979 met Aliza Begin, echtgenote van de toenmalige Israëlische premier Menachem Begin. (Foto: Herman Chania/GPO).

Jehan is geboren als dochter van een Egyptische vader en een Britse moeder. In 1949 trouwde zij met de toekomstige president van Egypte, Anwar Sadat, die de eerste Arabische leider was die vrede sloot met Israël.

Sadat reisde in 1977 naar de Israëlische hoofdstad Jeruzalem om de Knesset toe te spreken. Het was een indrukwekkende stap van een van de leiders van de Arabische wereld, die aantoont dat de Egyptische president oprecht naar vrede streeft. Het was later ook de reden dat hij werd vermoord.

Jehan vergezelde haar man op deze reis en mengde zich vrijelijk en gelukkig met de politieke elite van Israël.

Jehan Sadat (links) ontvangt de voormalige Israëlische First Lady Ofira Navon in Egypte in 1980. (Foto: Sa’ar Ya’acov/GPO)

Jehan Sadat ‘bleef de vrede bevorderen gedurende vele jaren [na de dood van haar man]. Namens de Staat Israël wil ik mijn diepste medeleven betuigen aan de Egyptische president en het Egyptische volk,’ aldus een verklaring van de Israëlische president Isa’ac Herzog.

In een interview met CNN in 2009 ter gelegenheid van de 30e verjaardag van het Israëlisch-Egyptische vredesakkoord, zei Jehan:
‘Ik ben zeer optimistisch dat wat mijn man heeft gedaan, waar hij zijn leven voor heeft gegeven, nooit tevergeefs zal zijn. Ik geloof, hoewel ik niet jong meer ben, dat er in het Midden-Oosten vrede zal komen tussen de Arabieren en de Israëli’s, en ik ben een zeer realistische vrouw. Ik leef niet in fantasie of illusie.’

De Sadats, Carters en Begins tijdens een diner in het Witte Huis na de Camp David Akkoorden. Jehan Sadat (op de foto tweede van links) zou dit beschrijven als een van de gelukkigste momenten van haar leven. (Foto: Sa’ar Ya’acov/GPO)

Inderdaad, Jehad zag Israël vrede sluiten met Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko. Israël onderhoudt ook vriendschappelijke betrekkingen met Saoedi-Arabië en Oman. Dit alles was gebouwd op het fundament van het werk van haar man.

In hetzelfde interview uit 2009 herinnerde Jehan Sadat zich de onstuimige dagen van de Camp David-akkoorden:
‘Het was onvergetelijk om de Israëlische delegatie en de Egyptische delegatie en de Amerikaanse delegatie te zien, en in plaats van vijanden waren ze vrienden, pratend en babbelend. Dat was iets wat ik nooit zal vergeten. De tranen sprongen in mijn ogen, ik kon ze bijna niet bedwingen omdat ik zo blij was te zien dat we allemaal als een familie zijn.’


Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.