Israël reageert op vuurballon-aanvallen vanuit Gaza

Hamas hervatte dinsdag de aanvallen met vuur­ballon­nen op het zuiden van Israël, waarbij in gebieden die grenzen aan de Gazastrook meer dan 30 branden ontstonden. In de nacht reageer­den Israëlische straal­jagers door talrijke Hamas posities in de kustenclave te treffen.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Israëlische brandweerlieden in actie tegen door Hamas veroorzaakte veldbranden nabij de Gazatrook. (Foto: Nati Shochat/Flash90)

Voor de nieuwe premier van Israël, Naftali Bennett, was dit zijn eerste militaire actie. Hij heeft in het verleden het standpunt ingenomen, dat ballonnen en vliegers met brandbommen gelijkgesteld moeten worden met raketaanvallen vanuit de Gazastrook.

Een woordvoerder van het Israëlische leger zei dat militaire complexen van Hamas, die gebruikt worden als trainingskampen en verzamelpunten voor terroristen, getroffen zijn. ‘De terreurorganisatie Hamas is verant­woor­de­lijk voor wat er in de Gazastrook gebeurt en zal de gevolgen van haar daden dragen,’ verklaarde de woordvoerder, ‘het Israëlische leger voorbereid is op alle scenario’s, inclusief een nieuwe operatie tegen Hamas, gelet op de aanhoudende terreuracties vanuit Gaza.’

Dit zijn geen voorbereidingen voor een verjaardagsfeestje, maar eerder voor terreuraanslagen tegen Israël. (Foto: Atia Mohammed/Flash90)

De aanvallen met vuurballonnen begonnen dinsdag al vroeg, als reactie op de goedkeuring door de nieuwe regering van de Jeruzalemse ‘vlaggen­mars’, waarmee rechtse Israëli’s de Joodse soeverei­niteit over de gehele Heilige Stad vieren. Tientallen ballonnen met explo­sieven en andere brandbommen zweefden over de grens naar de westelijke delen van de Negev-regio. Er ontston­den ten minste 30 branden, die schade veroor­zaakten, maar er waren geen gewonden.

Bij één incident ontplofte een aan een ballon bevestigde explosieve lading boven een kibboets in de noordelijke Negev, waarbij een luide explosie ontstond zodat plaatselijke school­kinderen naar een veilige plek renden.

Palestijnse relschoppers gingen ook naar het veilig­heids­hek van Gaza en verbrandden autobanden en slingerden explosieve ladingen naar IDF-soldaten. Het Israëlische leger reageerde met niet-dodelijke maatregelen om rellen onder controle te krijgen..

Minister van Defensie Benny Gantz zei na de Gaza-oorlog van vorige maand, dat Israël geen agressie zou tolereren vanuit de door terroristen beheerste enclave en hard zou reageren op elke aanval.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.