Israël opent ambassade in Abu Dhabi, VAE

De Israëlische ambassade in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten, is zondag officieel geopend met de komst van het hoofd van de ambassade Eitan Na’eh, de voormalige gezant van Israël in Turkije.

Door via TPS |

De Israëlische ambassade in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zal ‘het volledige spectrum van de betrekkingen tussen de twee landen op alle gebieden bevorderen, en de banden met de Emirati-regering, zakelijke ondernemingen en de particuliere sector, academische instellingen, de media en nog veel meer uitbouwen,’ zei het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Totdat een permanente locatie is gevonden, zal de ambassade opereren vanuit tijdelijke kantoren die in de komende dagen zullen worden geopend.

Deze belangrijke stap is een volgende fase in de uitvoering van de Abraham-akkoorden en de reeks akkoorden die sindsdien zijn ondertekend.

Eitan Na’eh (foto: Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken).

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi reageerde hierop:
‘Ik wens Eitan Na’eh en het ambassadepersoneel veel succes bij hun eerste stappen in Abu Dhabi, die zij namens de Staat Israël zetten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft leiding geven aan de uitvoering van de vredes- en norma­lisatie­akkoorden met de Golfstaten en blijft de internationale status van Israël bevorderen. De opening van de missie zal de uitbreiding van de bilaterale betrekkingen tussen Israël en de VAE mogelijk maken, alsook de volledige en snelle verwezen­lijking van de mogelijkheden die inherent zijn aan onze relatie. Ik wil de troonopvolger, Zijne Hoogheid Sjeik Mohammed bin Zayed, en mijn collega en vriend, minister van Buitenlandse Zaken Sjeik Abdullah bin Zayed, bedanken voor hun gastvrijheid jegens onze vertegenwoordigers’.

Regering VAE geeft toestemming voor ambassade in Tel Aviv
Tijdens een kabinetsvergadering onder voorzitterschap van Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice-president, premier en heerser over het emiraat Dubai, heeft de regering haar goedkeuring gehecht aan de vestiging van een ambassade in Tel Aviv.

Ashkenazi prees het besluit van de Emiraten als ‘een belangrijk besluit dat de bevordering van hartelijke betrekkingen tussen onze landen en volken zal vergemakkelijken. We hopen binnenkort vertegen­woor­digers uit de VAE te mogen ontvangen.’

Het Israëlische verbindings­kantoor in Rabat, Marokko, en het Israëlische consulaat-generaal in Dubai zullen naar verwachting in de komende dagen worden geopend. Dit volgt op de Israëlische ambassade in Manama, Bahrein, die al enkele weken actief is.

De VAE en Bahrein hebben op 15 september in het Witte Huis een historisch vredesakkoord met Israël ondertekend, het eerste akkoord tussen de Joodse Staat en een Arabisch land in 25 jaar.

De VAE waren de eerste grote Arabische Staat die Israël erkende sinds de ondertekening van het vredesverdrag tussen Israël en Jordanië in oktober 1994.

De Abraham-akkoorden, die op 13 augustus vorig jaar bekend werden gemaakt, zijn de eerste over­een­komsten tussen een Golfstaat en Israël en zullen naar verwachting leiden tot soortgelijke akkoorden met andere Arabische landen, mogelijkerwijs Oman of Saudi-Arabië.

Israël en Soedan hebben in oktober 2020 de normali­sering van de betrekkingen aangekondigd.
Marokko is in december toegetreden tot de Abraham-akkoorden.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.