Israël onverwachte leider in medicinale psychedelica

Israël is in stilte een van de wereldleiders geworden in het onderzoek en gebruik van medicinale psychedelica. Dat lijkt verbazingwekkend nieuws, maar het heeft een oorzaak: de verplichte militaire dienst met geregeld conflicten, en raketten uit de Gazastrook die op je zenuwen werken.

Door Redactie Israeltoday.nl, Israel21c |

Een patiënt in een Amerikaanse studie van de Multidisciplinaire Vereniging voor Psychedelische Studies.

Stoffen zoals MDMA (ecstasy) en psilocybine (paddo’s) kunnen resistente psychiatrische aandoeningen behandelen, waaronder posttraumatische stress-stoornis (PTSS), chronische depressie en terreur op het einde van het leven voor terminale kankerpatiënten, bericht Israel21c.

Het is niet verwonderlijk dat Israël voorop loopt in het onderzoek naar het nut van medicinale psychedelica. Meer dan 10 procent van de Israëlische bevolking heeft last van PTSS, zegt Keren Tzarfaty, directeur van Israëlische projecten en samenwerkingsverbanden met MAPS – de Multidisciplinaire Vereniging voor Psychedelische Studies, een 25 jaar bestaande internationale non-profitorganisatie, die ‘het zorgvuldig gebruik van psychedelica en marihuana promoot’.

Als gevolg van de verplichte militaire dienstplicht en de conflicten die om de paar jaar uitbreken, hebben de meeste Israëlische gezinnen ervaring met PTSS. Er zijn ook trauma’s in gemeenschappen in de buurt van de grens met Gaza, die regelmatig maar onvoorspelbaar worden aangevallen met raketten.

Begin 2019 werd Israël de eerste regering ter wereld die een ‘Compassionate Use’ programma goedkeurde voor door MDMA-ondersteunde psychotherapie voor PTSS. De Verenigde Staten volgden het voorbeeld van Israël toen de FDA in december 2019 een beperkte MDMA-therapie goedkeurde.

Zorg voor de kwetsbaren
‘Compassionate Use’ programma’s zijn ontworpen voor patiënten die ‘niets meer te verliezen hebben’, legt Tzarfaty uit. Denk aan iemand, die een terminale kankerdiagnose heeft en waarvoor geen nieuwe medicatie is goedgekeurd. ‘ Compassionate Use betekent het geven van de medicatie, ook al weten we niet hoe het de persoon zal beïnvloeden.’

PTSD is net zoiets. ‘Je leven is een nachtmerrie. Je hebt pijn, angst, je kunt ‘s nachts niet slapen,’ zegt Tzarfaty. ‘Het ministerie van Volksgezondheid wil dat mensen dit nu krijgen, omdat het minstens drie jaar zal duren voordat het formeel wordt goedgekeurd.’

Het Israëlische programma wil in totaal 50 patiënten inschrijven, die een behandeling voor PTSS krijgen in het Rambam Medisch Centrum in Haifa, het Sheba Medisch Centrum in Ramat Gan en in psychiatrische ziekenhuizen in Be’er Ya’akov, Lev Hasharon en Be’er Sheva.

Gecombineerd met psychotherapie
Bij medicinale psychedelica gaat het niet alleen om het nemen van wat paddo’s of het innemen van een paar MDMA-capsules en het maken van een Timothy Leary-achtige LSD-trip. Het gaat om ernstige psychotherapie, vertelt Tzarfaty.

Van de 20 sessies die in het door MAPS ontwikkelde PTSS-programma zijn opgenomen, hebben er slechts drie betrekking op het innemen van psychedelische medicatie. De rest is praattherapie – het voorbereiden van de trip en het verwerken van de trip achteraf. Bovendien kan MDMA alleen worden gegeven in een gecontroleerde klinische setting onder toezicht van therapeuten.

De nieuwe programma’s volgen op de klinische studies die MAPS heeft geleid in Israël, de VS en Canada. Vijftien plaatsen zijn betrokken bij de meest recente Fase 3 studies, waaronder twee plaatsen in Israël. De studies zullen naar verwachting eind 2021 afgerond zijn.

De resultaten zijn veelbelovend. Van de 102 mensen die tot nu toe MDMA hebben ondergaan in een klinische setting, meldt 68% dat ze 12 maanden na afloop van hun therapie geen PTSS hebben. ‘Dat zijn verbazing­wekkende resultaten,’ zegt Tzarfaty. ‘Daarom heeft de FDA het ‘baanbrekend onderzoek’ verklaard.’

Tzarfaty benadrukt dat wat werkt ‘de integratie is van psychotherapie met de psychedelische stof. En er zijn veel verschillende stoffen. We moeten de juiste psychedelische stof koppelen aan de juiste therapeutische modaliteit.

Wat is het met psychedelica dat zo’n effect heeft? ‘Het creëert een ervaring waarbij we verder gaan dan wat we gewoonlijk denken dat we zijn’, legt Tzarfaty uit. ‘Onze hersenen beginnen op een andere manier te werken. We begrijpen dat we groter zijn dan alleen ons lichaam of onze geest.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.