Israël ontving ontroerende boodschap van Bahrein

Op de Internationale Holocaust Herdenkingsdag, 27 januari, ontving het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken een verrassende brief, waarin de minister van Buitenlandse Zaken van de golfstaat Bahrein zijn solidariteit uitsprak met de overlevenden van de Holocaust.

Door Yossi Aloni |

In de brief aan minister Gabi Ashkenazi staat dat het Koninkrijk Bahrein rouwt om de miljoenen slachtoffers die in de Holocaust zijn gevallen en geen ruimte laat voor antisemitisme, racisme en extremisme.

De brief is verrassend omdat ontkenning van de Holocaust in de Arabische wereld gebruikelijk is. Abbas gaf zelfs de Joden de schuld van de Holocaust.


Excellentie,

De Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust is een plechtige herdenking van de slachtoffers van de Holocaust, en een blijvende herinnering aan de noodzaak om onze universele verplichting na te komen om alle vormen van antisemitisme en haat te verwerpen, zodat onze wereld nooit meer getuige zal zijn van zo’n gruweldaad.

Als land dat sinds lang gewend is aan multiculturalisme en inter­religieuze dialoog, en met onze eigen bloeiende Joodse gemeenschap, rouwt het Koninkrijk Bahrein om de miljoenen individuele levens die door deze afschuwelijke misdaad tegen de menselijkheid zijn genomen, en is het solidair met de overlevenden en hun families.

In navolging van de visie voor vrede van Zijne Majesteit Koning Hamad bin Isa Al Khalifa, en in samenwerking met onze partners in het Midden-Oosten, blijven wij vandaag de zaden van co-existentie zaaien, en laten wij de regio en de wereld zien dat er geen plaats is voor onwetendheid en extremisme, maar alleen voor vrede en begrip.


Dr. Abdullatif bin Rashid Al Zayani
Minister van Buitenlandse Zaken
Koninkrijk Bahrein


Ondertussen sprak minister van Buitenlandse Zaken Ashkenazi met zijn Amerikaanse ambtgenoot, minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken, en feliciteerde hem met zijn ambtsaanvaarding onder de regering-Biden. De twee bespraken regionale strategische kwesties, de voortdurende uitbreiding van de kring van vrede, de Iraanse dreiging en andere kwesties.

Ashkenazi noemde de Verenigde Staten Israëls grootste vriend en zijn strategische partner in het regionale vredesproces, alsook in aangelegenheden van regionale veiligheid en stabiliteit:
‘De vredesakkoorden, geleid door de VS, creëerden een brede vredescoalitie in het Midden-Oosten, en we moeten allemaal blijven handelen om de kring te verbreden en elke dreiging weg te nemen die de stabiliteit en veiligheid van de regio kan ondermijnen.’

De twee ministers spraken af verder te praten en elkaar zo spoedig mogelijk te ontmoeten, gezien de beperkingen van COVID-19.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.