Het kantoor van de Israëlische premier kondigde woensdag laat aan dat het Israëlische onderhandelingsteam de voorgestelde wijzigingen van Hamas heeft ontvangen op het plan dat in mei werd geschetst door de Amerikaanse president Joe Biden om gijzelaars te ruilen voor een staakt-het-vuren.
De Verenigde Staten, Qatar en Egypte – de bemiddelaars – hebben “het commentaar van Hamas op de concept-gijzelaarsovereenkomst” gestuurd, zei het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een gezamenlijke verklaring met de Mossad.
“Israël evalueert de commentaren en zal zijn reactie overbrengen aan de bemiddelaars,” vervolgde de korte verklaring uit Jeruzalem.
Een anonieme hoge Israëlische functionaris vertelde vervolgens aan de Amerikaanse nieuwsdienst Axios dat er belangrijke vooruitgang was geboekt, maar dat er nog een lange weg te gaan was met serieuze uitdagingen in het verschiet.
Zelfs als Israël en Hamas verdere onderhandelingen beginnen, “zal het moeilijk zijn en niet kort,” zei de functionaris, eraan toevoegend dat “het enkele weken zou kunnen duren om tot een akkoord te komen als we overgaan tot gedetailleerde onderhandelingen.”
Volgens het rapport wordt verwacht dat het Israëlische onderhandelingsteam in de “komende dagen” gesprekken zal voeren met Netanyahu en de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant om een standpunt te formuleren over het antwoord van Hamas.
De Israëlische regering aanvaardde onmiddellijk het voorstel van Biden, hoewel Netanyahu heeft volgehouden dat hij niet oproept tot een permanent einde van de oorlog, die begon met het bloedbad van Hamas op 7 oktober waarbij meer dan 1.200 mensen werden gedood in gemeenschappen in het zuiden van Israël, duizenden gewond raakten en tot 250 anderen werden ontvoerd. Volgens de regering bevinden zich nog 120 gijzelaars in de Gazastrook.
Een Israëlische vertegenwoordiger zei echter op 17 juni dat de terreurgroep in haar eerste reactie op het voorstel “belangrijke wijzigingen” had aangebracht in het ontwerp dat de VN-Veiligheidsraad een week eerder formeel had goedgekeurd.
Hamas eist een einde aan de oorlog en de volledige terugtrekking van de Israëlische troepen, zei de vertegenwoordiger, eraan toevoegend dat de doelstellingen van Jeruzalem voor de oorlog nog steeds geldig zijn – het verslaan van Hamas als militaire en heersende macht, de terugkeer van alle gijzelaars en de garantie dat Gaza geen bedreiging kan vormen voor Israël.
“We werken heel hard aan een oplossing”
Vorige week bevestigde een Amerikaanse regeringsfunctionaris voor het eerst dat de officiële reactie van Hamas op het staakt-het-vuren aanbod neerkwam op een afwijzing. “Ze kwamen een paar weken geleden terug en verwierpen het voorstel dat op tafel lag,” zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Matthew Miller op 26 juni.
Miller was de eerste Amerikaanse functionaris die het antwoord van Hamas van 11 juni omschreef als een afwijzing van de voorwaarden, maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had eerder al gezegd dat er wijzigingen in zaten die “onwerkbaar” waren.
“Er lag een deal op tafel die vrijwel identiek was aan het voorstel dat Hamas op 6 mei deed – een deal waar de hele wereld achter staat, een deal die Israël heeft geaccepteerd. Hamas had kunnen antwoorden met één woord: ‘Ja’,” zei de topdiplomaat op een persconferentie in Doha op 12 juni.
Eerder deze week meldde Axios dat de regering Biden een amendement heeft voorgesteld op artikel 8 van de overeenkomst, dat gaat over besprekingen over een “duurzame kalmte” in Gaza die moeten beginnen na de uitvoering van de eerste fase van de driefasenovereenkomst.
Volgens het Axios-rapport wil Jeruzalem het recht behouden om de demilitarisering van Gaza en “andere kwesties” in deze fase aan de orde te stellen. Hamas eiste echter dat de gesprekken zich uitsluitend richten op het aantal en de identiteit van de Palestijnse terroristen die moeten worden vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen in ruil voor elke levende Israëlische soldaat of mannelijke gijzelaar die wordt vastgehouden in Gaza.
“De VS werkt heel hard om een oplossing te vinden die het mogelijk maakt een akkoord te bereiken,” vertelde een bron met directe kennis van de gesprekken aan Axios, eraan toevoegend dat de inspanningen worden gecoördineerd met Qatarese en Egyptische bemiddelaars.
(JNS)