Israël niet bang voor nieuwe corona-uitbraak bij Purim en naderend Pesach-feest

Maar het aantal positieve besmettingen in Israël neemt wel weer toe, en er is een nieuwe variant ‘Deltacron’ ontdekt.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: corona, Joodse feesten
Purim is alweer voorbij, en Pesach staat voor de deur. Zullen de massabijeenkomsten, die typisch zijn voor deze feestdagen, een nieuwe uitbraak van coronavirusinfecties ontketenen? Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Purim is alweer voorbij en Pesach staat voor de deur. Het was tijdens deze religieuze feesten dat Israël zijn eerste grote uitbraken van COVID-19 leed in het begin van 2020. Maar nu, zelfs met het oplopende percentage van besmettingen, zeggen Israëlische deskundigen dat er niets is om zich zorgen over te maken.

“We maken ons geen zorgen over een nieuwe golf, maar we maken ons zorgen over een stijging van het aantal infecties,” vertelde Dr. Orly Greenfield, directeur van het coronavirus educatieprogramma voor het ministerie van Volksgezondheid, aan Army Radio op dinsdag.

Maar Dr. Greenfield waarschuwde wel dat “we niet zelfgenoegzaam moeten worden. Het coronavirus is er nog steeds, ook al verwachten we geen uitbraak in de komende dagen.”

Tegelijkertijd melden lokale media dat het gevreesde “R-getal” de afgelopen weken in Israël is gestegen, wat erop wijst dat een nieuwe uitbraak inderdaad in het verschiet zou kunnen liggen.

Het R-getal geeft aan hoeveel mensen op hun beurt worden besmet door elke persoon die positief is getest op COVID-19. Dus, als dat getal onder 1 is, dan is de pandemie aan het krimpen. Als het meer dan 1 is, dan is er een uitbraak.

Tien dagen geleden stond het R-getal van Israël op 0,88. Experts geloven dat het nu dichter bij 0,92 ligt, en dat het over de 1 zou kunnen komen door familie- en gemeenschapsbijeenkomsten tijdens de komende feestdagen.

En toch lijken de deskundigen het erg rustig te hebben gekregen, en hebben we de laatste weken in het jounaal nog maar zelden over COVID gehoord.

Zouden deze deskundigen en onze lokale media deze aanpak van Corona volgen als er geen andere crises waren, zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, om aandacht aan te besteden? Men kan alleen maar speculeren, maar het is opmerkelijk hoe snel Corona van onze televisieschermen verdween op het moment dat de Russische tanks Oekraïne binnenreden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox