‘Israël moet zich voorbereiden op Iraanse aanval’

Volgens Arabische media veroorzaakte Israël vorige week minstens twee verlammende explosies bij zeer belangrijke Iraanse faciliteiten. Israël moet zich daarom voorbereiden op een Iraanse tegenaanval, waarschuwde Amos Yadlin (foto), een voormalig generaal van de Israëlische luchtmacht (IAF) en voormalig hoofd van de IDF Militaire Inlich­tingen­dienst.

Door Aryeh Savir/TPS |

Kritische infrastructuur in Iran heeft de afgelopen week verschillende vernietigende incidenten, explosies en branden te verduren gekregen, waaronder een explosie op de nucleaire site van Natanz, die volgens bronnen de ergste schade heeft aangericht aan het Iraanse kernwapenproject sinds de Stuxnet cyberaanval op de Iraanse nucleaire centrifuges in 2010, toegeschreven aan Israël en de Verenigde Staten.

Zaterdag brak er een brand uit in een elektri­citeits­centrale in de stad Ahvaz, in het zuidwesten van Iran, waarbij een transformator werd beschadigd.
Donderdag brak er brand uit in de Iraanse nucleaire faciliteit in Natanz.
Dinsdag kwamen 19 mensen om het leven bij een explosie in een medische kliniek in Teheran, waarvan de ambtenaren beweerden dat deze werd veroor­zaakt door een gaslek.
Op 26 juni vond er een explosie plaats in de buurt van de militaire en wapen­ontwikkelings­basis Parchin, die volgens de autoriteiten werd veroorzaakt door een gaslek.

De Koeweitse krant Al-Jareeda meldde vrijdag dat de brand in de Natanz-faciliteit het gevolg was van een Israëlische cyberaanval, en dat Israëlische F-35 stealth gevechtsvliegtuigen de militaire basis van Parchin buiten Teheran daadwerkelijk hadden gebombardeerd.

Gevraagd naar de incidenten op zondagochtend, vertelde minister van Defensie Benny Gantz aan de Legerradio dat Israël ‘al het mogelijke zal doen om te voorkomen dat Iran terreur en wapens verspreidt – maar ik verwijs niet naar het ene of het andere incident’.

‘Zullen de Iraniërs de gebeurtenissen blijven toeschrijven aan ongelukken of, zoals nu het geval is, zullen ze hun toon veranderen en de daders aanwijzen? Dit heeft een grote invloed op de reactie’, waarschuwde Yadlin.

Als Israël door Iran wordt beschuldigd, moet het operationeel voorbereid zijn op de mogelijkheid van een Iraanse reactie, mogelijk in de cyberarena, een raketaanval vanuit Syrië, of een terreuraanslag overzee, zei de voormalige IDF generaal. Iran heeft eerder alle drie de methoden gebruikt om de Joodse Staat aan te vallen.

In een commentaar op aanvallen vorige maand op Iraanse doelen in Syrië, die aan Israël worden toegeschreven, waarschuwde Yadlin dat deze gebeurtenissen plaatsvinden temidden van het instorten van lokale munten in Iran, Syrië en Libanon, pijnlijke Amerikaanse sancties, en een ernstige economische crisis in de nasleep van de pandemie van het Coronavirus.

‘De openlijke kritiek op de autoriteiten ontwaakt’ en ‘de frustratie over het falen van de regimes neemt toe. De economische crisis kan ertoe leiden dat de regimes met meer terughoudendheid handelen, maar het kan er ook toe leiden dat ze agressiever optreden om hun burgers af te leiden met een extern conflict,’ zei hij.

Het Iraanse staatspersbureau IRNA publiceerde donderdag een redactioneel commentaar, waarin werd gedreigd dat ‘als er tekenen zijn van vijandige landen die de rode lijnen van Iran overschrijden, vooral het zionistische regime (Israël) en de Verenigde Staten, de strategie van Iran om de nieuwe situatie het hoofd te bieden fundamenteel moet worden heroverwogen’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.