Israël moet manieren vinden om met Iraakse milities om te gaan

Israëlische waarnemers waarschuwen dat, hoewel de sjiitische milities nog geen noemenswaardige aanvallen op Israël hebben uitgevoerd, de dreiging die van hen uitgaat niet mag worden genegeerd.

Door Yaakov Lappin | | Onderwerpen: Irak
Schade aan de Tze'elim basisschool in Eilat na een explosie met een drone, 9 november 2023. Foto: Israëlische politie.

Radicale sjiitische milities in Irak, die worden gesteund door Iran, mogen niet worden onderschat, waarschuwden Israëlische waarnemers de afgelopen dagen toen maandag een drone-aanval werd uitgevoerd op Eilat door de terreurgroep Islamitisch Verzet in Irak.

De drone, die vanuit het oosten het Israëlische luchtruim binnendrong, raakte een basis van de Israëlische defensiemacht in de stad en veroorzaakte lichte schade en geen slachtoffers, aldus de IDF.

Op zondag beweerde het Islamitisch Verzet in Irak een “belangrijk doel” in de Galilea in het noorden van Israël te hebben aangevallen met drones. Op 20 maart 2024 eiste het Islamitisch Verzet in Irak de verantwoordelijkheid op voor een drone-aanval op Ben-Gurion Airport, hoewel er geen bewijs was van een dergelijke aanval.

Begin maart beweerden Iraanse staatsmedia dat de groep een elektriciteitscentrale in Tel Aviv had aangevallen met een drone “ter ondersteuning van de mensen in Gaza” en publiceerden een foto van een aanval met een zelfmoorddrone.

Een door Iran gesteunde militie in Irak vuurde naar verluidt op 22 december een bewapende drone af in de richting van Eilat, die werd onderschept door de Jordaanse luchtafweer.

De in Erbil gevestigde Koerdische nieuwssite Rudaw beschreef het Islamitisch Verzet in Irak ten tijde van de aanval in december als “een netwerk van Iraakse schaduwmilities” die verbonden zijn met de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde.

Voorafgaand aan het incident van maandag, vertelde Danny Citrinowicz, een senior onderzoeker aan het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv, aan JNS dat het een vergissing zou zijn om bedreigingen en verklaringen van sjiitische milities om strategische faciliteiten in Israël aan te vallen, af te wijzen.

Hoewel de discrepantie tussen sommige eerdere uitspraken van milities in Irak en de feitelijke gebeurtenissen ertoe zou kunnen leiden dat waarnemers de dreiging bagatelliseren, “moeten we die niet zomaar wegwuiven,” zei Citrinowicz.

“In de afgelopen jaren is de opbouw van milities in Irak versneld, inclusief, volgens de milities, hun eigen productie van raket- en raketcapaciteiten. Met de genereuze hulp van Iran en in een poging om de Amerikaanse aanwezigheid uit het land te verdrijven, hebben de sjiitische milities hun militaire capaciteiten drastisch verbeterd terwijl ze hun banden met Hezbollah aanzienlijk hebben versterkt,” legde hij uit.

De door Iran gesteunde Iraakse Popular Mobilisation Forces, die onlangs de 2500 Amerikaanse troepen in het land bedreigden, zijn lid van de door Iran gesteunde radicale as en werken samen met Hezbollah en sjiitische milities in Syrië.

Een van de groepen, de Golan Bevrijdingsbrigade, is, zoals de naam al doet vermoeden, opgericht om tegen Israël te vechten. Sommige van de Iraakse milities zijn ook actief in Syrië, zoals Harakat Hezbollah al-Nujaba, dat geactiveerd wordt door de Iraanse Quds-eenheid.

“Parallel met de machtsuitbreiding in Syrië verdiepen de milities hun positie in Oost-Syrië en versterken ze hun controle over grensovergangen, waaronder Abu Kamal,” zei Citrinowicz, verwijzend naar een grensgebied dat vaak door Iran en zijn gevolmachtigden wordt gebruikt om wapens en terroristen te vervoeren en dat regelmatig het doelwit is van luchtaanvallen.

Het is duidelijk dat de pogingen van deze milities om Israël aan te vallen “wijzen op capaciteiten en intenties, zelfs als die nog lager zijn dan die van Hezbollah,” voegde hij eraan toe.

Als gevolg hiervan waarschuwde Citrinowicz dat Israël vroeg of laat op zoek zou moeten gaan naar manieren om “het hoofd te bieden” aan de groeiende dreiging vanuit Irak. “Bovendien zouden de huidige spanningen met Israël ertoe kunnen leiden dat de milities een aanval in Israël als iets ‘legitiems’ beschouwen, zodat de beschietingen vanuit Irak zelfs na het einde van de oorlog zouden kunnen worden hervat als reactie op [toekomstige] militaire activiteiten,” waarschuwde hij.

Professor Eyal Zisser, vice-rector van de Universiteit van Tel Aviv en voorzitter van het Departement Hedendaagse Geschiedenis van het Midden-Oosten, zei dat de Iraakse milities “capaciteiten hadden die hen door de Iraniërs ter beschikking waren gesteld” en voegde eraan toe dat hun raketten en raketten waren gebruikt om Amerikaanse basissen in Syrië en Irak aan te vallen.

“Ervan uitgaande dat de Iraniërs raketten hebben gegeven aan de Houthi’s in Jemen, is er geen reden waarom de Iraniërs ze [Iraakse milities] niet ook zouden geven,” argumenteerde Zisser.

Zisser, die ook sprak voor de aanval van maandag, zei dat eerdere aankondigingen door sjiitische milities van aanvallen op Israël “ongetwijfeld wijzen op een intentie om aan te vallen,” en dat hoewel eerdere pogingen om Israël te raken misschien mislukten of werden onderschept, “Wat belangrijk is, is dat ze de basiscapaciteit en intentie hebben.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox