Israël lanceert nieuwe verkenningssatelliet Ofek 16

De Space Administration van het Israëlische Ministerie van Defensie en Israel Aerospace Industries (IAI) hebben maandagochtend om 4 uur met succes de verkenningssatelliet Ofek 16 gelanceerd. De lancering werd uitgevoerd vanaf de luchtmachtbasis Palmachim in centraal Israël met behulp van een ‘Shavit’ lanceerinrichting.

Door Yossi Aloni |

Ofek 16 is een elektro-optische verkenningssatelliet met geavanceerde mogelijkheden. De eerste tijd zal de satelliet een reeks testen ondergaan om de betrouwbaarheid en het prestatieniveau te bepalen.

De satelliet begon in een baan om de aarde te draaien en gegevens uit te zenden, in over­een­stem­ming met de oorspronkelijke lanceer­plannen. Technici van het ministerie van Defensie en IAI zijn begonnen met een reeks vooraf geplande tests om de betrouwbaarheid en prestatieniveau van de satelliet te bepalen voordat deze zijn volledige operationele activiteiten begint.

De ontwikkeling en productie van de satelliet en de draagraket werd geleid door de Space Administration, met IAI als hoofdaannemer. De camera van de satelliet is ontwikkeld door Elbit Systems. De lanceer­motoren zijn ontwikkeld door Rafael Advanced Systems en Tomer, een defensiebedrijf dat eigendom is van de regering.

Zodra de satelliet volledig operationeel is, draagt het ministerie van Defensie de verantwoordelijkheid voor de operationele activiteiten over aan de ‘9900’ Intelligence Unit van de IDF. De Ofek 16 wordt toegevoegd aan een groep Israëlische waar­nemings­satellieten, die de afgelopen twintig jaar zijn gelanceerd. Die worden gebruikt om alle bedreigingen van de Staat Israël te volgen, die soms ver weg en onmiddellijk zijn, dus voortdurend moeten worden gemonitord, vertelde Amnon Harari, hoofd van de Space and Satellite Administration van het ministerie.

Na de lancering zei minister van Defensie Benny Gantz:
‘De succesvolle lancering van de ‘Ofek 16′ satelliet is weer een buitengewone prestatie voor de defensie-industrie als geheel, en voor Israel Aerospace Industries in het bijzonder. Technologische superioriteit en inlichtingen zijn essentieel voor de veiligheid van de Staat Israël. Het feit dat Israël een van de dertien landen in de wereld is die satellieten kunnen lanceren is niet vanzelfsprekend en werd mogelijk gemaakt door de mensen die in de loop der jaren in deze systemen hebben geïnvesteerd en baanbrekende mogelijkheden hebben ontwikkeld. Wij zullen doorgaan met het versterken en handhaven van Israël mogelijkheden op ieder front en op elke plaats.’

Gantz wees op het feit, dat Israël een van de 13 landen is die in staat zijn hun eigen satellieten te lanceren. De andere twaalf zijn de VS, Italië, Frankrijk, Japan, India, Groot-Brittannië, Oekraïne, China, Rusland, Iran, Noord- en Zuid-Korea.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.