Israël lanceert nieuw waarschuwingssysteem voor aardbevingen

Onder de naam “Truaa”, wat o.a. “trompetgeschal” betekent, geeft het systeem de bewoners kostbare extra seconden om zich in veiligheid te brengen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: technologie, Israel
De presentatie van het waarschuwingssysteem voor aardbevingen Truaa. Foto: David Weill / GPO

Israëlische deskundigen blijven waarschuwen dat er in de nabije toekomst een zware aardbeving zal plaatsvinden, terwijl de plaatselijke bevolking de regering ervan beschuldigt te weinig te doen om zich op zo’n gebeurtenis voor te bereiden.

Maar de Israëlische autoriteiten hebben één belangrijke voorzorgsmaatregel ingevoerd: een nieuw waarschuwingssysteem voor aardbevingen, dat de plaatselijke bevolking kostbare extra seconden moet geven om zich in veiligheid te brengen.

Het systeem heeft de naam “Truaa” gekregen. Dat is Hebreeuws voor een luid geluid of een knallend geluid. Gewoonlijk is dit geluid er om alarm te slaan, en in Bijbelse tijden gebeurde dat meestal door het gebruik van een trompet.

Rosj Hasjana, het Joodse Nieuwjaar, stond in Bijbelse tijden bekend als Jom Truaa (of Jom Teroea), de Dag van het Trompetgeschal.

Het woord komt herhaaldelijk voor in de Schrift, misschien wel het meest memorabel in Joël 2:1, waar staat:

“Blaas de bazuin in Sion, ( bazuin -> tiqu shofar)
sla alarm op Mijn heilige berg…” (alarm -> hari’u – van dezelfde oorsprong als Truaa)

Truaa kan natuurlijk geen aardbevingen voorspellen voordat ze plaatsvinden. Maar het zou mensen, die zich in het epicentrum bevinden, net genoeg tijd moeten geven om dekking te zoeken of instabiele gebouwen te verlaten.

De volgende video is een korte demonstratie van Truaa die eerder deze week door Israëlische functionarissen werd aangeboden:

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox