Israël lanceert een reeks luchtaanvallen op Syrië

Een van de aanvallen was een zeldzame aanval overdag op een marinehaven die door Russische troepen werd gebruikt.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: IDF, Syrië
De gevolgen van een vermeende Israëlische aanval op Iraanse doelen in de Syrische provincie Homs. Foto: X / Twitter

Israël heeft woensdagavond luchtaanvallen uitgevoerd in Hama, Syrië, volgens Syrische staatsmedia. Een paar uur eerder hadden Syrische media melding gemaakt van Israëlische aanvallen op doelen in het nabijgelegen Tartus.

De aanvallen in Hama kwamen uit de richting van Noord-Libanon, terwijl de zeldzame aanval overdag op Tartus plaatsvond boven de Middellandse Zee voor de Syrische kust, aldus het Syrische persbureau Arabisch staatspersbureau.

De aanvallen in Hama veroorzaakten “materiële verliezen” maar geen slachtoffers, terwijl de aanval op Tartus twee Syrische soldaten doodde en zes anderen verwondde, zeiden de berichten.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde organisatie, beweerde echter dat de slachtoffers in Tartus terroristen van Hezbollah waren, meldden Hebreeuws-talige media.

Eind vorige maand werd de internationale luchthaven van Aleppo buiten werking gesteld door aanvallen die werden toegeschreven aan Jeruzalem. Ynet citeert een Saoedisch rapport dat daarbij een “Iraanse militaire zending met gevoelige apparatuur” werd vernietigd.

Israël zou de afgelopen jaren honderden doelen in Syrië hebben aangevallen om te voorkomen dat Iran een militaire voet aan de grond zou krijgen in het land. Deze incidenten worden echter zelden toegegeven.

Op 7 augustus werden naar verluidt vier Syrische soldaten gedood en vier anderen gewond bij een Israëlische aanval in de buurt van Damascus.

Een week later werd de Syrische hoofdstad opgeschrikt door onverklaarbare “gewelddadige explosies”, waarbij SOHR meldde dat de ontploffingen een wapendepot hadden vernietigd dat werd gerund door groepen die door Iran worden gesteund.

Teheran dreigde onlangs met wraak voor de aanvallen. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zei tijdens een bezoek aan de Syrische hoofdstad: “De criminele praktijken van de Zionistische entiteit in de regio zullen niet zonder vergelding blijven.”

De Islamitische Republiek heeft president Bashar al-Assad massaal gesteund tijdens de lange burgeroorlog in Syrië en blijft terroristische organisaties zoals Hezbollah bewapenen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox