Israël lanceert ambitieus Dode Zee hotelproject

Om tegemoet te komen aan gehoopte sterke toename van toeristische bezoeken aan de natuurlijke schat die de Dode Zee is, lanceert Israël een ambitieus plan voor uitbreiding van het aantal hotelkamers en andere voorzieningen, bericht het Israëlische ministerie van Toerisme.

Door Redactie Israel Today |

De Dode Zee is een van Israëls meest unieke natuurlijke kenmerken, maar staat niet altijd op de reisroute van de meeste buitenlandse bezoekers. Christelijke pelgrims zullen vaak snel Ein Gedi bezoeken, waar David zich verborg voor Saul, en men kan jonge Joden op Birthright reizen Masada zien beklimmen.

Maar de Dode Zee heeft zoveel meer te bieden, zoals je op de foto’s hieronder kunt zien. Misschien zullen deze opwindende nieuwe hotelprojecten een stimulans zijn voor meer bezoekers om meer tijd door te brengen op de laagste plaats op aarde.

De Israel Land Authority en het Israëlische Ministerie van Toerisme hebben een aanbesteding gepubliceerd voor de bouw van 1.675 hotelkamers in het Ein Bokek en Hamei Zohar complex aan de Dode Zee, waarvan er twee aan het water liggen.

De aanbesteding zal het toerisme- en resortcomplex Ein Bokek en Hamei Zohar aan de zuidwest­zijde van de Dode Zee verder ontwikkelen. Bestaande gedeelten van het complex zullen worden verbeterd en uitgebreid om de toeristische mogelijkheden van de regio te benutten. Dit, als een gebied dat een uitgebreide toeristische ervaring biedt in een woestijnomgeving en volgens de unieke kenmerken van de Dode Zee.

Het programma omvat ook een residentieel, commer­cieel en vrijetijds­complex, commerciële en kantoor­ruimte, commerciële en toeristische gebieden, wandel­paden, open gebieden, evenals toeristische, vrijetijds- en openbare gebouwen.

Israëls Dode Zee-resortcomplex is toe aan een upgrade en uitbreiding als het de gehoopte toeristische hausse wil ontvangen. (Foto: Menachem Lederman/Flash90)

Ya’akov Kvint, CEO van de Israel Land Authority: ‘De marketing van deze gebieden zal naar verwachting het Dode Zeegebied versterken, dat een belangrijk en uniek toeristisch centrum is op nationaal en internationaal niveau, evenals een uniek gebied voor medisch toerisme. Verwacht wordt dat de groeiende vraag naar resorts zal beantwoorden aan de toename van het inkomend toerisme. De planning omvat toeristische gebieden, hotels en recreatie naast attracties, commerciële gebieden, kantoren, evenals brede open gebieden om de economische en werkgelegenheidsbasis voor de bewoners van het gebied en zijn omgeving te versterken, terwijl de ondersteunende infrastructuur, waaronder toegangswegen en parkeergelegenheid, wordt versterkt.’

Een toeriste drijft in het zeer zoute water terwijl zij een boek leest. (Foto: Yossi Zamir/Flash90)

Directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Toerisme Amir Halevi: ‘Het op de markt brengen van deze kavels is een volgende fase in de ontwikkeling van het Dode Zee­gebied, dat het ministerie van Toerisme de afgelopen jaren als speerpunt heeft genomen en aansluit bij de ontwikkeling van de Negev, met als doel de Negev tot een toon­aan­gevend inter­nationaal toeristisch merk te maken.
In de afgelopen jaren heeft het ministerie van Toerisme honderden miljoenen shekels geïnvesteerd in toeristische infra­structuur, waardoor de vraag aanzienlijk is toege­nomen en de hotels in het gebied profiteren van de hoogste bezettings­graden in Israël.

Het ministerie bevordert een alomvattend plan voor deze regio, van de noordelijke Dode Zee tot de woestijn, met een algemene visie van met het klimaat verenigbare ontwikkeling, gebaseerd op de principes van groen bouwen, integratie in de bestaande topografie en het behoud van open vergezichten naar de Dode Zee en de kliffen die Route 90 omlijsten. Daarnaast is de nadruk gelegd op het behoud van de beken en het creëren van een door­lopend, breed, actief strand dat toegankelijk is voor het publiek. Als onderdeel van de geplande bouw zal de unieke kustlijn behouden blijven.’

De Dode Zee is een unieke natuurlijke schat die een bezoek meer dan waard is. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

In de aanbesteding zullen zeven complexen (acht percelen) op de markt worden gebracht. Complexen 1-6 zijn bestemd voor hotels en het zevende complex is bestemd voor hotels en toeristische attracties aan het water. In de aanbesteding nodigt de Israel Land Authority ondernemers uit om voorstellen in te dienen voor een ontwik­kelings­over­een­komst voor vier jaar, waarna een huurovereenkomst zal worden gesloten voor een periode van 98 jaar, met een verlengingsoptie voor nog eens 98 jaar. De aanbesteding is voorbehouden aan kandidaten die de goedkeuring hebben gekregen van het Ministerie van Toerisme.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.