Israël krijgt kritiek wegens dubieuze Covid-statistieken

Het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid kreeg vorige week kritiek uit binnen- en buitenland, toen zijn officiële Covid-19 statistieken en aanbevelingen in twijfel werden getrokken. Het Pfizer-vaccin zou minder effectief zijn tegen de Delta-variant.

Door Redactie Israel Today(.nl) |

Terwijl het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen met het coronavirus stijgt door de komst van de Delta variant, blijft het aantal ernstig zieke patiënten laag in Israël. Volgens het ministerie van Volksgezondheid stond dat aantal, althans vorige week, op 46.

Maar een aantal reguliere Israëlische media voelden dat er iets niet klopte bij dat aantal, dus gingen ze elk ziekenhuis in het land bellen om het aantal ernstig zieke Covid-19 patiënten op te tellen. Volgens Yediot Achronot waren het er slechts 26. Channel 12 News schatte het aantal iets hoger op 32.

De aftredende directeur-generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Chezy Levy, reageerde snel op Channel 12 News, maar leek verward en niet goed geïnformeerd toen hij onder druk werd gezet door zijn interviewer. Uiteindelijk gaf hij toe dat de cijfers niet klopten en er misschien iets naast zaten.

Nog gênanter was het dat de Amerikanen openlijk de bewering van het Israëlische ministerie van Volks­gezond­heid in twijfel trokken, dat het vaccin van Pfizer slechts 63 procent effectief is in het voorkomen van besmetting met de Delta-variant.

Veel van de mensen in Israël, die nu besmet zijn met de Delta-variant, waren namelijk al ingeënt tegen Covid-19. Hoewel het ministerie van Volksgezondheid opmerkt dat het lijkt te voorkomen dat de meesten ernstig ziek worden, lijkt het Pfizer-vaccin minder effectief te zijn in het voorkomen van een besmetting met deze nieuwe stam. (Volgens The Times of Israel neemt de bescherming van de vaccinatie na zes maanden af).

De New York Times merkte snel op dat het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid dit cijfer had gepubli­ceerd zonder een volledige en degelijke studie uit te voeren, en de Amerikaanse coronavirus tsaar Anthony Fauci verklaarde dat hoewel ‘de Israëli’s weten wat ze doen,’ de gegevens schaars zijn en de ‘omstandigheden van de gerapporteerde daling van de werkzaamheid onduidelijk zijn.’

Een derde vaccinatie?

Pfizer erkende in een rapport, dat feitelijk Israël aanhaalde, dat zijn eigen proeven infecties aantoonden bij volledig gevaccineerde personen, en drong er bij de FDA op aan om een derde ‘booster’ injectie goed te keuren. (Israël is als eerste land begonnen met het toedienen van een derde vaccinatie aan personen met een zwak immuunsysteem)

Zowel Israëlische als Amerikaanse gezond­heids­functio­narissen zeiden dat zij nog geen noodzaak zagen voor een derde vaccinatie, hoewel de Israëlische minister van Volks­gezondheid Nitzan Horowitz zondag herhaalde dat ‘het coronavirus hier voor de lange termijn zal zijn’.

Israëlisch vaccin BriLife wekt nieuwe hoop
Het Israëlische Corona-vaccin BriLife, in ontwikkeling bij het Israel Institute for Biological Research, onderdeel van het ministerie van Defensie, heeft (na veel vertraging) een Memorandum of Understanding gesloten met het Amerikaanse bedrijf NRx Pharmaceuticals, dat een snelle Fase 2b/3 test zal uitvoeren met duizenden vrijwilligers in Ukraïne, Georgië en Israël, en in feite de ontwikkeling, productie en marketing overneemt.

‘Wij geloven dat het Israëlische vaccin BriLife doel­treffender zal zijn tegen de nieuwe varianten,’ aldus de CEO van het farmaceutische bedrijf NRX, dr. Jonathan Jabit. ‘Het Israëlische vaccin tegen het coronavirus en zijn varianten werkt anders dan de vaccins van Pfizer en Moderna. Ook weet het Israëlische vaccin zich sneller aan te passen aan de varianten.’

Koffie als medicijn?
Naast de vele goede dingen die van koffie worden gezegde, lijkt het ook te beschermen tegen besmetting met het Coronavirus. De krant Israel Hayom beschrijft een universitair onderzoek in Illinois, VS, onder 40.000 deelnemers. Daaruit bleek dat personen die een of meer koppen koffie per dag drinken, 10% minder kans hebben op symptomen van het coronavirus als degenen die geen koffie drinken. En wie toch Corona opliep, kreeg minder ernstige symptomen. Aangenomen wordt dat de reden voor de correlatie is dat koffiebonen zowel ontstekingsremmers als antioxidanten bevatten.

Herstelde patiënten beter beschermd dan gevaccineerden
Uit cijfers van het Israëlische ministerie van Volks­gezond­heid komt naar voren, dat het doormaken van een Corona-besmetting een betere immu­niteit geeft dan de gangbare vaccins. Bij de laatste golf van de pandemie, vanaf mei, werden 7.700 nieuwe besmet­tingen met het Corona­virus vastgesteld. Ongeveer 40%, meer dan 3000 patiënten, raakten besmet ondanks eerdere vaccinaties, en minder dan 1%, 72 patiënten, waren eerder besmet geweest. Deze cijfers hebben wat verwarring veroorzaakt bij deskundigen van het ministerie van Volksgezondheid.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.