Israël krijgt Amerikaanse steun in de strijd tegen Iran

Eind december heeft Israël eindelijk hulp gekregen van het Amerikaanse leger in de strijd tegen Iran en de vele milities in het Midden-Oosten die door Iran worden aangestuurd.

Door Jochanan Visser |

Amerikaanse F-15 straaljagers bombardeerden wapendepots en commandoposten van Kataib Hezbollah (Bataljon van de Partij van God) in Irak en Syrië. Daarbij werden vijf terroristische bases getroffen en kwamen 25 militieleden om het leven.

De Kataib Hezbollah ontving zijn bevelen van de Iraanse generaal en meesterstrateeg Qassem Soleimani, die op 3 januari werd gedood door de Verenigde Staten. De Amerikaanse aanval vond plaats, nadat Kataib Hezbollah op 29 december jl. in de buurt van de Koerdische stad Kirkuk in Noord-Irak een Amerikaanse militaire basis aanviel. Hierbij werd een Amerikaanse aannemer gedood en raakten vier Amerikaanse soldaten gewond. Jonathan Hoffman, plaatsvervangend minister van Defensie, noemde de aanval een reactie op meerdere aanvallen op de militaire bases die deel uitmaken van operatie Resolve. Deze militaire operatie wordt uitgevoerd door een internationale coalitie (waaronder Nederland) onder leiding van de VS, die strijdt in Syrië en Irak tegen Islamitische Staat.

De aanslag op Amerikaanse militairen in Irak was te verwachten nadat Kataib Hezbollah en andere milities, verenigd in de overkoepelende organisatie Hashd al-Shaabi, eisten dat alle Amerikaanse troepen Irak zouden verlaten. Ze willen een landbrug creëren van Teheran tot aan de Middellandse Zee, waarbij de Golan-hoogvlakte ‘vrijgemaakt’ zou worden. Toen de Amerikanen niet ingingen op de eisen, begonnen de milities Amerikaanse bases in Irak (zoals de Amerikaanse ambassade in de Groene Zone in Bagdad) te beschieten. De VS waarschuwde Iran opnieuw, maar stelde zich ondanks herhaaldelijke provocaties terughoudend op.

Tijdens een veiligheidsconferentie in Herzliya sprak IDF-stafchef Aviv Kohavi zich openlijk uit: ‘Het zou beter geweest zijn als Israël niet als enige land op deze dreiging reageert. De laatste jaren heeft Iran zijn buitenlandbeleid veranderd. Het land is veel agressiever geworden en reacties op alle provocaties blijven uit. Er zijn geen vergeldingen, geen represailles.’ De provocatie waar Kohavi vooral op doelde, was de Iraanse drone-aanval op Saoedische olievelden begin september 2019.

Het Israëlische leger voerde al honderden luchtaanvallen uit tegen Iraanse wapentransporten in Syrië en Irak. Israël nam herhaaldelijk maatregelen tegen de Iraanse pogingen om de Golan-hoogvlakte in te nemen.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het februarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.