‘Israël kiest voor God’ – maar wat betekent dat?

Op 23 maart gaat Israël naar de stembus. Israël leeft naar de verkiezingen toe. Op een campagne­poster voor de ultra­orthodoxe Shas-partij, gezien in Tel Aviv, staat te lezen: ‘We hebben niemand anders op wie we kunnen steunen – Israël kiest voor God.’

Door Redactie Israel Today |

De slogan gaat vergezeld van de afbeelding van de overleden geestelijke leider van Shas, Rabbi Ovadia Yosef.

Met ‘kiezen voor God,’ bedoelt Shas natuurlijk stemmen voor de politieke partij die door God wordt begunstigd, en waarvan zij geloven dat het hun eigen partij is.

Op de poster staat: ‘Netanyahu. Een andere klasse…’ Hoewel hij er nu misschien mee wil stoppen om Trump in zijn campagne te betrekken. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Maar uit enquêtes blijkt, dat opnieuw een meerderheid van de Israëlische kiezers Benjamin Netanyahu’s Likoed ziet als de partij ‘begunstigd door God.’

Likoed zal naar verwachting twee keer zoveel zetels krijgen als de volgende grootste partij, die ook tot politiek rechts behoort.

Of je van hem houdt of hem haat, Netanyahu is zonder twijfel een politiek meesterbrein, dat in staat is om zowel vrienden als vijanden naar zijn politieke hand te zetten.
(Foto: Miriam Alster/Flash90)

De linkse en centrumpartijen, en zelfs sommige partijen aan de rechterkant, richten zich er sterk op, Netanyahu eindelijk uit het centrum van de macht te verwijderen. Maar tot nu toe blijkt uit opiniepeilingen dat ze gewoon niet voldoende steun hebben om de langstzittende premier van Israël te onttronen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.