Israël keurt budget goed voor luchtaanvallen op Iran

De regering van Israël heeft deze week een budget van 5 miljard shekel (ruwweg 1,5 miljard dollar) toege­wezen voor een mogelijke aanval op de nucleaire installaties van Iran. Het geld zal worden vrijge­maakt binnen de huidige staats­begrotingen en binnen de nieuwe jaar­begroting, waarover volgende maand gestemd zal worden.

Door Redactie Israel Today |

Dit besluit vormt het meest concrete bewijs tot nu toe, dat Israël vastbesloten is in zijn dreigement om Iran aan te vallen, en wel snel.

Het verslag van de nieuwszender Channel 12 News over het regerings­besluit vermeldde dat de 5 miljard zal worden gebruikt om vlieg­tuigen aan te schaffen en te upgraden, inlichtingen te verzamelen en bommen aan te kopen.

Het was zeker geen toeval dat dit nieuws bekend werd gemaakt, juist één dag nadat de Ameri­kaanse lucht­macht de succesvolle test bekend maakte van een nieuwe bunker­buster­bom, die door gevechts­vliegtuigen kan worden meegevoerd.

De huidige bunker­buster­bommen die Israël bezit, kunnen niet door­dringen tot sommige van de meest kritische nucleaire installaties van Iran, die diep onder grote bergen inge­graven liggen. Evenmin beschikt Israël over het type zware bommen­werpers, waarmee deze grote bommen uit het huidige Ameri­kaanse arsenaal kunnen worden afgeworpen.

Maar de nieuwe bunkerbusterbom GBU-72 Advanced 5K Penetrator, kan alle nucleaire installaties van Iran binnendringen, en is ontworpen om te worden vervoerd door zware bommen­werpers of grote gevechts­vlieg­tuigen zoals de F-15 en F-35 vliegtuigen in de Israëlische luchtvloot.

Het gevolg van dit besluit is, dat een deel van de 5 miljard, die is goedgekeurd voor het treffen van Iran, zal worden gebruikt om een arsenaal GBU-72 bommen aan te schaffen. Eerder werd gemeld, dat Israël Boeing had gevraagd om de levering van nieuwe tank­vlieg­tuigen voor lange afstanden te vervroegen.

Minister van Defensie Benny Gantz, die dinsdag voor de Commissie Buiten­landse Zaken en Defensie van de Knesset verscheen om het besluit te verdedigen om de defensie-uitgaven dit jaar drastisch te verhogen, verklaarde:
‘We constateren dat Iran het verrijkings­niveau nadert waarmee het, als het dat zou willen, een drempel zal kunnen over­schrijden – en we doen er alles aan om dat te voorkomen’.


‘We zullen investeren in onze offen­sieve en defen­sieve mogelijkheden, onze techno­logische superio­riteit verbeteren en onze inspan­ningen versnellen om ervoor te zorgen dat – ondanks het feit dat Iran in de eerste plaats een mondiale en regionale uitdaging is – Israël altijd de moge­lijk­heid beschikbaar heeft om zijn burgers met zijn eigen strijd­krachten te verdedigen’.

Israëlische functionarissen benadrukken al meerdere weken, dat de Joodse Staat niet zal toestaan dat Iran de drempel overschrijdt om een nucleaire Staat te worden, en dat de noodzaak van militair ingrijpen daarom steeds onver­mijde­lijker wordt.

Hoewel de regering-Biden heeft verklaard te blijven streven naar een diplo­ma­tieke oplossing van de crisis, is zij ook dichter bij het Israëlische standpunt gekomen door Teheran te waar­schuwen dat ‘alle opties’ op tafel liggen.

Lees ook:
Zal de VS Iraanse kernlocaties bombarderen?
Iraanse cyberaanval op waterbedrijven oorlogsmisdaad,
De nieuwe overeenkomst met de Levant.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.