‘Israël is blind voor de mogelijkheden van de zee’

Israël moet zijn maritieme bewustzijn vergroten om het potentieel van de Middellandse Zee, die een gebied van geostrategische concurrentie wordt, ten volle te kunnen benutten. ‘Israël is blind voor de mogelijkheden van de zee’, betoogde professor-emeritus Shaul Chorev.

Door Jerusalem Post via ICNN |

‘Israël moet van maritieme blindheid naar maritieme bewustwording gaan, wat meer investeringen in de marine en andere maritieme belangen mogelijk maakt,’ zei Shaul Chorev, hoofd van het Centrum voor Maritiem Beleid en Strategisch Onderzoek van de Universiteit van Haifa en directeur-generaal van de Israëlische Commissie voor Atoomenergie, aan The Jerusalem Post.

Andere landen, zoals de Europese landen, de Verenigde Staten, China en zelfs Iran begrijpen het belang van de zee meer dan Israël, legde hij uit.

De Israëlische marine is relatief klein in vergelijking met andere onderdelen van de IDF, maar heeft sinds de uitbreiding van de Exclusieve Economische Zone (EEZ, een gebied van maximaal 200 zeemijl (370 km) buiten de kust van een Staat) van het land een aanzienlijke hoeveelheid grondgebied te beschermen. En de spanningen in het oostelijke deel van de Middellandse Zee blijven toenemen.

En hoewel Israël slechts 35 handelsschepen over de hele wereld heeft, wordt 99 procent van de handel van Israël over zee getransporteerd.

Wijzend op een verklaring van de Palestijnse Autoriteit over de zeegrenzen en de exclusieve economische zone (EEZ) van september 2019, waaruit deze zeekaart is overgenomen, vertelde Chorev aan The Jerusalem Post, dat die stap in Israël onopgemerkt is gebleven.

De verklaring, waaraan Israël ‘niets kan doen’ aangezien het geen ondertekenaar is van het VN-Verdrag van 1982 over het zeerecht (UNCLOS), in tegenstelling tot de Palestijnen, is misschien slechts een politieke verklaring, maar het is ‘annexatie van het zeegebied’, aldus Chorev.

‘De verklaring van Trump zei niets over het zeegebied, maar de mensen vechten over elke rots op de Westelijke Jordaanoever,’ zei hij.

Waar UNCLOS bepaalt, dat de territoriale wateren van een land zich slechts 12 zeemijlen (22 km) in zee uitstrekken, kan het EEZ gebied – waar het de visserij, de mijnbouw en de boorrechten kan claimen – tot 200 mijl (320 km) gaan. Maar de vorm van de oostelijke Middellandse Zee maakt het zo, dat er een overlapping is van de gebieden die landen als hun eigen EEZ-gebieden kunnen claimen.

‘Wanneer elk land zijn 200 mijl EEZ gebruikt, zitten we bovenop elkaar’, zei Benny Spanier, onderzoeker van het Maritime Policy & Strategy Research Center van de Universiteit van Haifa.

In 1999 werd het gasveld van de Gazastrook voor de kust van de Gazastrook ontdekt, tussen het Leviathan­veld van Israël en de Zohr-gasvelden van Egypte, maar de Palestijnse inspanningen om exploratie- en boor­activiteiten uit te voeren zijn door Israël beperkt. Vanwege de blokkade van de door Hamas gerunde kustenclave en de geschillen tussen Hamas en de PA is het gasveld, dat naar schatting een biljoen kubieke meter gas bevat, sinds de ontdekking ervan inactief.

De verklaring van de Palestijnen, die zeggen dat hun EEZ ‘zich uitstrekt, voorbij en grenzend aan de territoriale zee, tot 200 zeemijlen gemeten vanaf de basislijn,’ komt niet alleen in conflict met de door Israël verklaarde EEZ, maar ook met die van Egypte en Cyprus. Alle drie de landen zijn tegen de Palestijnse stap, zei Chorev.

Maar Turkije, dat zelf geen grote EEZ heeft vanwege zijn relatief kleine kustlijn, beschouwt de Middellandse Zee als een zee vol mogelijkheden en eist een aanzienlijk deel van de Middellandse Zee op, waarbij het een maritieme overeenkomst met Libië heeft gesloten in een poging om EEZ’s voor de twee landen vast te leggen.

Eind juni zei de Palestijnse gezant van Ankara Faed Mustafa dat Ramallah bereid was met Turkije te onderhandelen over een maritieme afbakening, vergelijkbaar met de overeenkomst met Libië, en samen te werken op het gebied van de natuurlijke hulpbronnen in het oostelijke deel van de Middellandse Zee.

‘We staan open voor elk idee om onze betrekkingen met Turkije te verdiepen, en dit omvat ook een overeenkomst over exclusieve economische zones,’ zou Mustafa aan de krant Aydinlik hebben verteld. ‘Wij hebben ook rechten in het Middellandse Zeegebied. Palestina heeft deel aan olie en gas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. We zijn bereid om in deze gebieden samen te werken en een overeenkomst te sluiten.’

Hoewel het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken later zei dat de opmerkingen uit hun verband werden gerukt en dat de PA ‘momenteel met geen van deze landen een dergelijke deal bespreekt’, gaat Turkije door met het projecteren van zijn macht in het Middellandse Zeegebied.

‘Turkije wil meer invloed hebben in het Midden-Oosten sinds de Amerikanen het gebied hebben verlaten,’ zei Chorev, benadrukkend dat het Turkije waar Israël vroeger mee verbonden was, ‘niet het Turkije van vandaag is.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.