Israël introduceert Covid ‘Happy Badge’ voor feestjes

Israëls nieuwe Covid-19 initiatief, bekend als de ‘Happy Badge’, wordt deze week van kracht, na gespannen debatten in de regering over hoe je de stijgende infectie­cijfers kunt beteu­gelen, zonder tege­lijker­tijd verdere schade toe te brengen aan de samen­leving en de economie.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Het ‘Happy Badge’ systeem moet Israëli’s in staat stellen bruiloften en andere grote bijeen­komsten te houden, ondanks stijgende infectie­cijfers. (Foto: Flash90)

Israël registreerde vrijdag voor het eerst in maanden meer dan 1.000 nieuwe Covid-19 infecties op één dag. Premier Naftali Bennett waarschuwde in een toespraak op de nationale televisie, dat als het publiek niet begon mee te werken aan lichtere beperkingen, er uiteindelijk geen andere optie zou zijn dan opnieuw een landelijke lockdown op te leggen.

In een poging om aan de huidige situatie een positieve draai te geven, heeft de regering besloten om die nieuwe milde beperkingen op te leggen met het label ‘Happy Badge’. Eigenlijk is het ongeveer hetzelfde als het ‘Groene Paspoort’-initiatief dat Israël vorig jaar heeft ingevoerd, maar met iets tolerantere voorwaarden.

Onder het ‘Happy Badge’ systeem, moeten alle grote indoor evenementen voldoen aan het volgende:
• Toegang is alleen voor degenen die zijn gevaccineerd, hersteld of een geldig negatief Covid-19 testresultaat kunnen overleggen, dat in de voorafgaande 72 uur is afgenomen.
• Binnen moeten te allen tijde mondkapjes worden gedragen, behalve tijdens het eten of andere activiteiten die een mondkapje zou kunnen verhinderen.

Er zijn vooralsnog geen beperkingen ten aanzien van het aantal deelnemers of specifieke activiteiten.

Dankzij deze richtlijnen kunnen Israëli’s bruiloften, bar mitswa’s en andere grote sociale evenementen houden, waaronder het samenkomen met familie en vrienden tijdens de komende Hoge Feestdagen van Rosh Hashanah, Yom Kippoer en Soekkot.

Premier Naftali Bennett waarschuwt de Israëli’s wat er zal gebeuren als ze niet meewerken met de nieuwe milde beperkingen. Op het bovenste rode label staat soegar, ‘lockdown’, ‘gesloten’. De groene tekst luidt acharayoet, ‘verantwoordelijkheid’. (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Goed, maar niet genoeg?

Professor Cyrille Cohen, een vooraanstaand Israëlisch immunoloog, vertelde aan The Times of Israel, dat het nieuwe initiatief van de regering een goed begin is, maar wellicht niet genoeg om de snelle verspreiding van de zogenaamde ‘Delta’-variant een halt toe te roepen.
‘Het aantal besmettingen daalt niet, dus er zullen uiteindelijk een paar honderd mensen op de intensive care belanden als we de verspreiding niet stoppen,’ waarschuwde hij.

Hij gelooft nog steeds dat ‘lichte maatregelen’ voldoende kunnen zijn om de Delta-variant te verslaan, maar was er van overtuigd, dat dit niet zal gebeuren zonder strikte handhaving.

De professor was ook niet helemaal gelukkig met het besluit van de regering om de quaran­taine­periode voor terug­gekeerde onge­vac­ci­neerde Israëli’s te beperken tot slechts zeven dagen. Hij zei dat dit nog meer Israëli’s zal aanmoedigen om deze zomer met hun onge­vacci­neerde kinderen naar het buiten­land te reizen, waardoor de kans toeneemt dat er nog meer varianten het land binnen­komen.

Voorzichtigheid, maar niet overdrijven

Het voormalige hoofd van hetJeruzalemse Sha’are Zedek Ziekenhuis, Prof. Jonathan Halevy, zei dat hij denkt dat Israël op dit moment bezig is met ‘overdreven paniek’.

Voor het weekeinde sprak hij met Radio 103FM en zei dat hij voorstander is van de nieuwe gematigde beperkingen met betrekking tot grote bijeen­komsten, maar dat hij de bang­makerij van regerings­functio­naris­sen die dreigen met een nieuwe lockdown niet begrijpt.

Hij wees erop dat ‘terwijl er een aanzienlijke piek is in het aantal nieuwe Covid-gevallen, het aantal ernstig zieke patiënten laag is gebleven’.

Tijdens de eerste en tweede golf van besmettingen met het coronavirus was inderdaad de grootste zorg de overbelasting van het gezond­heids­zorg­systeem tot het punt van instorting. Nu de overgrote meerder­heid van de volwassen Israëli’s volledig is gevaccineerd, lijkt dat geen probleem te zijn, zelfs niet met de toene­mende verspreiding van de Delta-variant.

Prof. Halevy waarschuwde voor zelf­genoeg­zaamheid, maar benadrukte ook dat ‘paniek niet bepalend mag zijn voor de stappen die we nemen’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.