Israël houdt nog steeds van Trump, zelfs als de wereld dat niet doet

Zoals gewoonlijk is de Joodse staat een anomalie nu uit een nieuwe enquête blijkt dat het de enige buitenlandse natie is die Trump verkiest boven Biden.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Biden, Trump
Foto: EPA-EFE / Adam Davis

Het Pew Research Institute voerde vorige week een enquête uit bij burgers van 18 landen om de huidige houding te peilen, te midden van de voortdurende krachtmeting tussen de door de VS-geleide NAVO en het Rusland van Vladimir Poetin.

Tussen de regels door onthulde het een aantal interessante dingen over hoe Israëliërs Amerikaanse presidenten heel anders zien dan alle anderen. De 18 landen waren onverwacht negatief over Poetin en overwegend positief over de VS en de NAVO.

Wat president Joe Biden betreft, daalde het vertrouwen onder alle landen. Maar het vertrouwen in hem is nog steeds veel hoger dan ten opzichte van zijn voorganger Donald Trump. Behalve in één land… Israël.

In alle andere onderzochte landen had Trump rampzalige beoordelingen toen deze peiling in 2019 werd uitgevoerd. Maar 71% van de Israëli’s had vertrouwen in hem uitgesproken. Daarentegen, zelfs met zijn recente steile daling, wordt Biden in 2022 nog steeds positief beoordeeld door meer dan 60% van de respondenten in alle deelnemende landen, inclusief Israël.

Israël is echter het enige land waar Trump hoger scoort dan Biden. Ze zien Trump als de facilitator van vrede met belangrijke landen in het Midden-Oosten, zoals de Verenigde Arabische Emiraten. Israëli’s blijven hem dankbaar voor zijn bereidheid om het traditionele buitenlandse beleid van de VS te doorbreken door Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van de Joodse staat.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox