Israël heeft zijn eerste ruzietje met regering-Biden

We wisten dat het eraan zat te komen. Israël hield de adem in voor het eerste diplomatieke menings­verschil tussen hun regering en die van de Amerikaanse president Joe Biden. Is er storm op komst of is het een onbeduidend menings­verschil tussen vrienden?

Door Ryan Jones |

Nog maar vier jaar geleden was hij vicepresident onder Barack Obama, die door de meeste Israëli’s nog steeds wordt beschouwd als de president die het meest vijandig stond tegenover de Joodse Staat, of in ieder geval tegenover hun gekozen leider Benjamin Netanyahu.

Maar omdat het een relatief klein en nogal onbeduidend menings­verschil is over de Golanhoogten, kan Israël voor dit moment opgelucht ademhalen en gewoon doorgaan.

Eerder deze week zaaide Anthony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, in een vraaggesprek met CNN twijfel over de wettigheid van de officiële erkenning, door de regering-Trump, van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten. Blinken beklemtoonde echter ook dat – onder de huidige omstan­dig­heden- hij (en daarmee de regering-Biden) de Israëlische controle over dat strategische stuk land ondersteunt. Toch suggereerde Blinken dat de VS zich moesten herbe­zinnen op hun beleid aangaande de Golanhoogten, als de omstandigheden dramatisch zouden veranderen.

Maar dit is de situatie (en de reden dat we aanvankelijk niet ingingen op het interview met Blinken): De komende vier jaar zal er niets dramatisch veranderen. Syrië blijft een verscheurd land, de Iraanse strijdkrachten houden zich daar nog steeds verschanst, de Libanese Hezbollah heeft meer raketten op Israël gericht dan ooit tevoren, en de Russen zien het belang er niet van in om teveel dingen te veranderen.

Behoudens een grootschalige Amerikaanse aanval op Syrië kan men zich moeilijk voorstellen dat de situatie er over vier jaar anders zal uitzien. En dus, gegeven haar eigen, bewust vage criteria, zoals uiteengezet door Blinken, krijgt de regering-Biden nooit de kans om de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten te betwisten, als dat een van haar politieke doelen zou zijn.

Bibi en Benny verzetten zich

Natuurlijk denken de Israëlische leiders niet hetzelfde over een dergelijke verklaring van de Amerikaanse topdiplomaat, en moeten ze wel reageren, al was het alleen maar om hun bezwaar te laten horen.

Zowel premier Benjamin Netanyahu als minister van Defensie Benny Gantz verzetten zich tegen Blinken en onderstreepten dat de Golanhoogten voor altijd en onder alle omstandigheden in Israëlische handen zullen blijven.
‘De Golanhoogten zullen altijd een deel van de staat Israël blijven’, luidde een korte verklaring, die door het kantoor van Netanyahu werd vrijgegeven. ’Het Israëlische standpunt is duidelijk. In elk mogelijk scenario zullen de Golanhoogten Israëlisch blijven’.

Gantz sloeg een wat meer verzoenende toon aan, en zei dat de nieuwe Israëlische regering (binnen twee maanden vinden de verkiezingen plaats) moet samen­werken met de nieuwe Amerikaanse regering om de Amerikaanse erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten te consolideren.

Lees ook: Israëli’s zijn bezorgd over Biden’s gebrek aan aandacht, Is dit de reden waarom Biden Bibi nog niet heeft gebeld?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.