Israël heeft weer een staatsbegroting

Vrijdagochtend vroeg werd de staatsbegroting voor 2022 in de Knesset in zijn laatste lezing goedgekeurd, met een meerderheid van 59 stemmen. Zesenvijftig Knessetleden stemden tegen de begroting.

Door Aviel Schneider |

Afbeelding: De vergaderzaal tijdens een stemming over de staatsbegroting voor 2022 in de Knesset. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Veel ministers vierden hun succes op Twitter. ‘Gister­avond hebben we Israël weer op het goede spoor gezet. Eindelijk een begroting,’ schreef premier Naftali Bennett. De laatste keer dat een Israëlische regering erin slaagde om een staatsbegroting goed te keuren was drie-en-een-half jaar geleden, in januari 2018. Vanwege de politieke crisis in Israël, waardoor er binnen twee jaar vier verkie­zingen moesten worden gehouden, was de Likoed regering om de een of andere reden altijd terug­houdend geweest met het aannemen van een begroting. Voornamelijk om hun bondgenoten in steeds instabielere coalities niet boos te maken.


Boqer Tov Yisrael, yesh taqtsiev, Goede morgen Israël, er is een begroting

De Israëlische oppositieleider Benjamin Netanyahu klaagde dat hij tijdens zijn lange ambtstermijn als premier tal van begrotingen had goedgekeurd, maar er nog nooit een had gezien die zo verschrikkelijk was als de huidige begroting. Bovendien beschuldigde Netanyahu zijn opvolger, Bennett, ervan de staats­begroting alleen te hebben goedgekeurd met de hulp van Mansour Abbas’ islamistische factie Ra’am. ‘Hamas zal zeker blij zijn als de begroting in de Knesset wordt goedgekeurd,’ benadrukten Netanyahu en zijn Likoedpartij keer op keer.

Zij vrezen dat fondsen uit de begroting voor de Arabische bevolking hun weg zullen vinden naar Hamas. Volgens het plan van de nieuwe regering zal de Arabische sector in Israël de komende 10 jaar 32 miljard shekels uit de staats­begroting ontvangen. Jaren geleden beloofden Netanyahu en zijn Likoedpartij de Arabieren een vergelijkbaar bedrag (50 miljard shekel), maar ze hebben het nooit uitgevoerd of goedgekeurd in de Knesset.

‘Een verschrikkelijke begroting,’ oppositie­leider Benjamin Netanyahu en Shas-voorzitter Aryeh Deri zijn ontevreden. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

‘Na drie-en-een-half jaar hebben we een begroting,’ twitterde minister van Financiën Avigdor Liberman. ‘Eindelijk, na maanden van hard werken, hebben we samen onze missie volbracht en een sociaal verantwoorde begroting gepresenteerd aan alle burgers van Israël. We zullen ons blijven houden aan onze missie, waarbij we bekrompen meningen negeren en goed nieuws brengen aan alle burgers van het land.’

‘Ik zie de goedkeuring van de begroting als een over­winning voor het land, maar ook als een persoonlijke overwinning voor mij,’ merkte minister van Defensie Benny Gantz op. ‘Degenen die uit persoonlijke motieven hebben gehandeld en grote schade aan het land en zijn burgers hebben toegebracht, zitten in de oppositie, en degenen die om de burgers van Israël geven, zitten vandaag in de coalitie.’

Gantz, Lapid en Bennett glimlachen tijdens de stemming over de staatsbegroting. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Israëls minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid: ‘We hebben onze verantwoordelijkheid genomen. We hebben onze belofte gehouden. We hebben een begroting goedgekeurd voor de natie en de burgers van Israël voor het jaar 2022.’

De oppositie veroordeelde de goedkeuring van de staatsbegroting. ‘De slechte coalitie is er zojuist in geslaagd om een slechte en wrede begroting goed te keuren die geen genade en geen goed nieuws inhoudt voor wie dan ook behalve katten, Reform Joden en extremistische organisaties,’ tweette de orthodoxe partij Verenigd Torah Jodendom.

Voor het geval u in de war bent, dit verwees naar een deel van het wetsvoorstel dat de castratie van zwerf­katten in de straten van Israël regelt.
Ook de kwestie van het Joodse karakter van de Staat Israël ligt niet meer in hun handen. Nu zullen de Reform Joden in Israël veel meer te zeggen krijgen, en vanuit het perspectief van orthodoxe rabbijnen is dat net zo erg als de macht in handen leggen van Messiasbelijdende Joden. Noch Reform noch Messiasbelijdende Joden worden door deze partijen als Joden gezien.

‘De regering benadeelt de zwakken en armen door belastingverhogingen en strenge regels’, zo luidt de aanklacht van de andere grote orthodoxe partij, Shas, die de begroting afkraakt omdat deze nadelig zou zijn voor ouderen, gezinnen met veel kinderen en bewoners in de periferie.

Feit is echter dat de orthodoxe partijen deze keer geen deel uitmaken van de regeringscoalitie, waar ze tot nu toe aan gewend waren. Nu krijgen ze een kleiner budget voor hun orthodoxe gemeenschappen.

Om wakker te blijven tijdens de lange nacht in de Knesset deelden sommige MK’s snoepjes uit. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Met het akkoord over de staatsbegroting heeft de fragiele regerings­coalitie, die uit acht totaal verschillende partijen bestaat, een dramatische horde genomen. Ze heeft de komende 12 maanden ruimte om te ademen. Toegegeven, het zal niet gemakkelijk zijn voor de coalitie om bij elkaar te blijven met rechtse, linkse en Arabische partijen die proberen om samen een weg vooruit te vinden. Maar zolang Benjamin Netanyahu oppositie­leider blijft, zou dat alle motivatie moeten zijn die ze nodig hebben. Ze moeten bij elkaar blijven, anders zal Koning Bibi zijn terugkeer maken.

Nu moeten we afwachten hoe het rechtse blok en Likoed reageren nadat de staatsbegroting is goedgekeurd. Likoedleden eisen nu al in stilte dat Netanyahu eindelijk zijn positie opgeeft en een nieuwe generatie de leiding van de partij laat overnemen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.