LedenIsraël heeft Amerika in de loop der jaren vele malen versterkt

De Joodse staat heeft de Verenigde Staten onschatbare inlichtingen en militaire expertise gegeven, en beschermt Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Amerika
Israël kan niet langer worden gezien als een klant van de VS die hulp ontvangt, maar is eerder een vitale partner met wie Amerika middelen deelt. Foto: Gershon Elinson / Flash90

“Israël is niet sterk geworden omdat het een Amerikaans bondgenootschap had. Het verwierf een Amerikaans bondgenootschap omdat het sterk was gegroeid,” zei professor Walter Russell Mead, een vooraanstaand historicus van het Amerikaanse buitenlandse beleid. Hij had gelijk.

In 1948 werd Israël door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verkeerd geïnterpreteerd als een last voor de VS. Men geloofde dat de pasgeboren staat te zwak zou zijn om een grootschalig Arabisch militair offensief te weerstaan, dat het de banden van de VS met de Arabische wereld in gevaar zou brengen en mogelijk pro-Sovjet zou worden.

Sinds 1967 heeft Israël zich echter ontpopt als de meest effectieve, betrouwbare en democratische bondgenoot van de Verenigde Staten, en ook als een formidabele machtsvermenigvuldiger.

In de Zesdaagse Oorlog van 1967 verwoestte Israël het met Sovjetwapens uitgeruste Egyptische leger. Egypte was toen op weg om een pan-Arabische leider te worden en streefde ernaar de pro-Amerikaanse regimes van de Arabische olieproducerende landen omver te werpen, op een moment dat de VS voor hun energiebehoeften sterk van hen afhankelijk waren. De klinkende Israëlische overwinning...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie