Israël gedenkt met liefde de Britse prins Philip

Israël heeft in het weekeinde zijn condoleances overgebracht aan het Verenigd Koninkrijk, aan koningin Elizabeth II en aan de gehele Britse koninklijke familie naar aanleiding van het overlijden van prins Philip, hertog van Edinburgh, op 99-jarige leeftijd.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Prins Philip in gesprek met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom. (Foto: Moshe Milner/GPO)

Zowel president Re’oeven Rivlin als premier Benjamin Netanyahu zonden hun ‘welgemeend condoleances en oprechte medeleven’ aan koningin Elizabeth II, prins Charles en het volk van het Verenigd Koninkrijk na het overlijden van de iconische koninklijke gemalin.

‘Prins Philip was de volmaakte overheidsdienaar en zal erg gemist worden in Israël en in de hele wereld,’ zei Netanyahu.

Woordvoerder Lior Haiat van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf een verklaring uit namens het volk Israël, waarin prins Philip werd geprezen als ‘een groot Brit, die zijn leven wijdde aan het ver­tegen­woor­digen van het Verenigd Koninkrijk en een ware overheids­dienaar was. Hij zal zeer worden gemist.’

In de lofrede werd melding gemaakt van de moeder van prins Philip, prinses Alice, die tijdens de Tweede Wereld­oorlog een Joodse familie onderdak bood in het door de nazi’s bezette Athene. Zij werd later door Yad Vashem erkend als ‘Rechtvaardige onder de Volken’, en zij werd begraven op de Olijfberg in Jeruzalem.

Prins Philip en koningin Elisabeth ontvingen in 1997 de toenmalige Israëlische president Ezer Weizman en zijn vrouw, Re’oema in Buckingham Palace. (Foto: Sa’ar Ya’acov/GPO)

In 1994 doorbrak prins Philip wat als een officieuze boycot van de Joodse staat door de Britse monarchie werd ervaren, door persoonlijk de eer te aanvaarden die door Yad Vashem aan zijn moeder was verleend.

‘De Holocaust was de gruwelijkste gebeurtenis in de hele Joodse geschiedenis, en zal in het geheugen van alle toekomstige generaties gegrift blijven,’ zei de prins destijds. ‘Het is daarom een zeer genereus gebaar dat hier ook de vele miljoenen niet-Joden worden herdacht, zoals mijn moeder, die deelden in jullie pijn en angst en op kleine schaal deden wat zij konden om de verschrik­king te verzachten.’

In het bezoekersboek van Yad Vashem schreef prins Philip: ‘God oordeelt over alles wat wij doen.’
Vervolgens bezocht hij het graf van zijn moeder en ontmoette hij leden van het Joodse gezin dat zij had gered.

Later nam prins Philip deel aan een ceremonie op een oorlogs­begraaf­plaats van het Gemene­best, waar hij een hartelijk praatje maakte met Joodse veteranen van de Tweede Wereld­oorlog, die voor de Britse strijdkrachten hadden gevochten.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.