Israël erkent (eindelijk) bijna de Armeense genocide

Turkije reageerde woedend, nadat Israël in navolging van de Verenigde Staten bijna de Armeense genocide door toedoen van het Ottomaanse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog officieel erkende, door de ‘tragedie van het Armeense volk’ te herdenken.

Door TPS, Redactie Israel Today |

Afbeelding: Armeniërs in Israël eisten erkenning van genocide op hun volk. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

‘De Staat Israël erkent het verschrikkelijke lijden en de tragedie van het Armeense volk,’ verklaarde het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken na het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om de Armeense genocide, die 106 jaar geleden door het Ottomaanse Rijk werd gepleegd, officieel te erkennen.

‘Vooral in deze dagen is het onze verant­woorde­lijk­heid en die van de landen van de wereld om ervoor te zorgen dat dergelijke incidenten zich niet herhalen,’ luidde de verklaring.

De Staat Israël heeft de massamoord op de Armeniërs door het Ottomaanse Rijk in 1915 nog niet officieel erkend als een daad van genocide. Verscheidene Israëlische politici en ambtenaren hebben de Staat al geruime tijd opgeroepen om dit te doen. Zijn benadrukten, dat de Joodse Staat, die verrees uit de as van de nazi-Holocaust, de plicht heeft om dit te erkennen en zich te scharen achter alle andere volkeren die geconfronteerd worden of werden met dergelijke wreedheden.

In mei 2019 benadrukte oppositieleider Yair Lapid, dat ‘de tijd is gekomen voor Israël om de genocide op het Armeense volk officieel te erkennen en niet langer toe te geven aan de Turkse druk. We hebben een morele en historische verant­woorde­lijk­heid om de genocide te herdenken en achter de uitspraak ‘nooit meer’ te staan. Dit geldt voor elke natie.’

Armeniërs in Israël stellen het Turkse leiderschap gelijk met ISIS wanneer zij protesteren tegen de Israëlische wapenverkoop aan de Turkse bondgenoot Azerbeidzjan. (Foto: Miliam Alster/Flash90)

Tot nu toe heeft Israël geweigerd de Armeense genocide officieel te erkennen om de Turkse regering niet tegen zich in het harnas te jagen, ondanks een stemming die in augustus 2016 pleitte voor officiële erkenning door de onderwijscommissie van de Knesset.

Biden zei zaterdag in een verklaring dat ‘we de levens herdenken van al diegenen die stierven in de Armeense genocide in het Ottomaanse tijdperk en onszelf er weer toe verplichten, te voorkomen dat een dergelijke gruweldaad ooit nog plaatsvindt.’

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu zei dat Turkije ‘van niemand iets hoeft te leren over ons eigen verleden. Politiek opportunisme is het grootste verraad aan vrede en gerechtigheid. Wij verwerpen deze uitsluitend op populisme gebaseerde verklaring volledig.’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontkent ten stelligste de Armeense bewering van massa­moorden en gedwongen depor­taties van ruwweg twee miljoen christenen door Turken en andere moslims gedurende een periode van dertig jaar (1894-1924).

Zie ook: In War Between Muslims and Christians, Who Will Israel Back?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.