Israël en Cyprus kondigen versterkte samenwerking aan

Netanyahu zegt dat beide landen een “gemeenschappelijk belang hebben in de strijd tegen terrorisme en degenen die … onze wereld willen vernietigen”.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Cyprus
Foto: Amos Ben-Gershom/GPO.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu brengt een staatsbezoek aan Cyprus. Tijdens zijn ontmoeting met de Cypriotische president Nikos Christodoulides in Nicosia werd besloten om de samenwerking op het gebied van veiligheid en economie te versterken.

“Onze toewijding aan de democratie en ons gemeenschappelijk belang in de regio – de strijd tegen radicalisme, de strijd tegen terrorisme, de strijd tegen degenen die ons wereldbeeld niet delen en onze wereld willen vernietigen – de combinatie van deze dingen heeft dit partnerschap tot een realiteit gemaakt,” vertelde Netanyahu de Cypriotische president, eraan toevoegend dat de betrekkingen tussen de twee landen “met elk voorbijgaand jaar sterker worden”.

In juni kondigde Jeruzalem aan dat Cyprus een Iraanse moordaanslag op Israëliërs op het eiland had verijdeld. Een leider van het moordcommando, die door Mossad-agenten in Iran was gearresteerd, verschafte informatie waardoor de Cypriotische inlichtingendienst de aanslag kon verijdelen.

Netanyahu bedankte Christodoulides op zondag voor het “uitstekende werk van de Cypriotische veiligheidsdiensten”.

De gesprekken gingen ook over de onderhandelingen over de export van Israëlisch aardgas naar Europa via Cyprus, waarbij Netanyahu zei dat de gesprekken “de komende maanden zullen worden voortgezet”.

De leiders bespraken ook de verbinding tussen Cyprus en Israël via onderzeese elektriciteitsleidingen en glasvezelkabels, die volgens Netanyahu een verbinding zouden kunnen vormen met Europa en “mogelijk met de landen in ons oosten”, d.w.z. verschillende Arabische landen.

“Dit zal gebeuren in het kader van de uitbreiding van de Abraham-overeenkomst, en mogelijk ook in het kader van een mogelijke normalisering met andere landen in de regio,” zei hij, en beschreef de route via Cyprus als de kortste, veiligste en meest economische.

Christodoulides toonde belangstelling voor de rol van Cyprus in de betrekkingen die werden uitgebreid door het Abraham-akkoord, waardoor de betrekkingen tussen Israël en verschillende Arabische staten werden genormaliseerd, en zei dat Nicosia “er veel belang bij heeft om als toegangspoort te dienen voor gelijkgestemde partners”.

Netanyahu’s tweedaagse diplomatieke reis naar Cyprus omvat een aparte ontmoeting met de Griekse premier en een topontmoeting met de drie staatshoofden, beide op maandag.

Netanyahu in gesprek met de voormalige president van Cyprus, Nicos Anastasiades, Foto: Amos Ben-Gershom/GPO

Op zondagavond bezocht Netanyahu de voormalige Cypriotische president Nicos Anastasiades om hem te bedanken “voor zijn vriendschap en jarenlange gezamenlijke inspanningen om de betrekkingen tussen Israël en Cyprus te versterken”, aldus een verklaring van het kantoor van de premier.

De reis van de premier naar Cyprus was gepland na de verzoening tussen Israël en Turkije, omdat de aanhoudende spanningen tussen de twee landen de betrekkingen tussen Jeruzalem en Nicosia hadden kunnen verzuren. Netanyahu wilde eerst zijn engagement voor een alliantie met Cyprus en Griekenland uitdrukken en dan pas naar Turkije reizen.

Netanyahu’s vluchten naar Cyprus en Turkije werden vorige maand geannuleerd toen hij ziek werd en een pacemakeroperatie moest ondergaan.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox