LedenIsraël: een Bijbels economisch wonder

Zoekend naar een wonder kom je meestal niet bij de economie uit. Zelden echter is een modern wonder zo duidelijk geweest als de ontwikkeling van Israël.

Door Michael Selutin | | Onderwerpen: economie, technologie
Zicht op Tel Aviv bij nacht. Foto: Miriam Alster / Flash90

Het moderne Israël beleefde een waar economisch wonder. Het doet in sommige opzichten denken aan Jozef in Egypte, over wie in Genesis 39:2 staat: ‘De HEER stond Jozef terzijde, zodat hij in alles slaagde’. Anders dan Jozef, werken de Joden in Israël voor het eerst in tweeduizend jaar niet voor buitenlandse meesters, maar voor zichzelf. Het succes behoort alleen hen toe.

Toen de Europese landen na de Tweede Wereldoorlog aan de wederopbouw begonnen, was een infrastructuur die in de loop der eeuwen gegroeid was – ondanks alle verwoestingen – grotendeels intact gebleven. Israël daarentegen moest vanaf nul beginnen, van de drooglegging van grote gebieden tot de oprichting van een centrale bank.

Grote delen van het land waren moeras f woestijn, andere onbewoonbaar door natuurlijke obstakels. Het ontsluiten ervan vereiste de zwaarste fysieke arbeid. In de eerste drie jaar van Israëls  bestaan verdubbelde de bevolking door massale immigratie. Deze massa’s moesten worden gevoed, gehuisvest en van werk voorzien. Anders dan de immigranten in de jaren dertig kwamen de naoorlogse immigranten meestal ongeschoold en zonder geld naar het land. Velen...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie