Israël, Cyprus, Griekenland koppelen elektriciteitsnetten

Israël, Cyprus en Griekenland gaan hun elektriciteits­netten koppelen via onderzeese gelijk­spannings­kabels. Na vele jaren praten, denken en financiering zoeken hebben Israël, Cyprus en Griekenland vorige week een Memorandum van Overeenstemming ondertekend.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Afbeelding: De Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz en de Cypriotische minister van Energie Natasa Pilides. (Foto: Twitter)

Het project, dat de ‘Euro-Azië Interconnector’ wordt genoemd, zal Israël helpen meer mogelijkheden voor hernieuwbare energie te ontwikkelen, bijdragen aan de energiezekerheid en de energieprijzen doen dalen, zei de Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz tijdens de ondertekeningsceremonie in Nicosia.

‘De Euro-Azië Interconnector onderwaterkabel zal ons in staat stellen om in tijden van nood elektriciteit te ontvangen van de elektriciteitsnetten van het Europese continent, en wat nog belangrijker is, het zal ons ook mogelijk maken meer afhankelijk te zijn van zonne-energie, en ons helpen om de doelstellingen van de regering voor zonne-energie voor 2030 te halen,’ zei hij.

De Cypriotische minister van Energie, Natasa Pilides, verklaarde dat het memorandum van overeenstemming ‘een beslissende stap is om een einde te maken aan het energie-isolement van het eiland en als gevolg daarvan onze afhankelijkheid van zware brandstoffen’. Ook het Griekse eiland Kreta wordt door de kabel verbonden met het Griekse elektriciteitsnet.

De koppeling tussen de elektriciteits­netten gebeurt met gelijkspanning, omdat een koppeling met wissel­spanning een vaste synchronisatie van de 50Hz netten zou vereisen. Te bouwen omvormer­stations moeten zorgen voor de omzetting van wissel­spanning in gelijk­spanning, en omgekeerd.

Beeld: Commons Wikimedia

Na voltooiing zal de onderzeese energiekabel, die door de Exclusieve Economische Zones van Israël, Cyprus en Griekenland zal lopen, de langste en diepste ter wereld zijn, aldus het ministerie. De kabel, die op een maximale diepte van 2.700 meter zal worden gelegd, zal een capaciteit hebben van 1.000 tot 2.000 megawatt. De totale lengte wordt 1208 km, waarvan 310 km tussen Hadera in Israël en Cyprus en 898 km van Cyprus naar het Griekse eiland Kreta.

Volgens het ministerie zal het project naar verwachting iets meer dan 9 miljard dollar kosten, waarvan een deel zal worden verstrekt door de Europese Unie, die de onderneming heeft erkend als een project van gemeen­schappelijk belang.

Bronnen: WIN, Wikipedia.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.