Israël blijft vastberaden: Wij hebben de soevereiniteit in Jeruzalem!

De minister van Defensie reageert vastberaden op de dreigementen van Hamas en de eisen van links om toe te geven aan de moslimprotesten.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Jeruzalem
Minister van Defensie Benny Gantz slaat steeds rechtsere standpunten in over Jeruzalem, misschien met het oog op de volgende verkiezingen. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz heeft zich in het politieke centrum gepositioneerd, maar klinkt de laatste tijd steeds conservatiever (lees: “rechtser”). Recente spanningen over de Tempelberg hebben hem ertoe aangezet opnieuw een krachtig standpunt in te nemen ten gunste van de Israëlische soevereiniteit in Jeruzalem.

Afgelopen zondag was het Jeruzalemdag in Israël, een feestdag ter herdenking van de bevrijding van de oostelijke helft van de Bijbelse stad en de hereniging van de hoofdstad van Israël. Deze dag is zeer omstreden in de internationale gemeenschap en wordt door Israëls Arabisch-islamitische tegenstanders gezien als een provocatie.

Het belangrijkste evenement was een parade van Israëlische vlaggen in en door de Oude Stad van Jeruzalem, die ooit een bron van trots was voor de meeste, zo niet alle, Israëli’s, maar nu wordt gezien als een daad van “rechtse” propaganda.

Voor veel Israëli’s is het marcheren met de vlag van Jeruzalem een noodzakelijke uiting van soevereiniteit in tijden waarin sommige leden van de Knesset bereid zijn te capituleren voor islamitische eisen en dreigementen. (Foto: Yonatan Sindel / Flash90)

Zoals elk jaar heeft Hamas gedreigd raketten te lanceren vanuit Gaza als reactie op deze “provocatie”. Vorig jaar maakte de terreurgroep zijn belofte waar en ontketende een verwoestende 11-daagse oorlog waarvan Gantz overtuigd is dat die zich niet zal herhalen.

“Vorig jaar besloot Hamas raketten af te vuren, wat het tot op de dag van vandaag betreurt,” zei Gantz in een openbare verklaring. Maar zelfs als Hamas van plan is Israël aan te vallen, zal de Joodse staat zich niet laten intimideren, benadrukte de minister van Defensie.

“We zullen door onze hoofdstad marcheren zoals we willen,” benadrukte hij. “U bent geen bedreiging voor onze soevereiniteit.”

Deze opmerkingen zullen waarschijnlijk leiden tot nog meer onenigheid binnen de verscheurde Israëlische eenheidscoalitie.

Terwijl de opmerkingen van Gantz volledig in overeenstemming zijn met de standpunten van de rechtervleugel van de coalitie, beschouwt de linkervleugel de mars met de Jeruzalemvlag als onnodig en vergelijkt die zelfs met een aansporing tot geweld.

“Dit is een provocatie die alleen maar dient om het leven van Joden en Arabieren in gevaar te brengen,” zei minister van Milieubescherming Tamar Zandberg (Meretz) deze week. In één adem verdedigde zij het recht van plaatselijke Arabische activisten om met Palestijnse vlaggen op Israëlische universiteitscampussen te marcheren.

Zandberg weigerde, zoals velen van de linkerzijde, in te gaan op het feit dat de vlaggenmars alleen levens in gevaar brengt omdat moslims er met geweld op reageren. Gantz behoort tot een groeiend aantal wetgevers die niet langer bereid zijn dergelijk nukkig gedrag te steunen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox