Israël bewaakt zijn luchtruim met een grote luchtballon

 

Door Redactie Israeltoday.nl |

Israël bereidt zich voor op de lancering van een reusachtige onbemande raket-detectieballon van Zeppelin-formaat boven het noorden van het land. De sensoren aan boord van de luchtballon zijn bedoeld om inkomende raketten en vliegtuigen te signaleren. Deze ballon maakt deel uit van de voortdurende inspanningen van de Israëlische luchtmacht (IAF) om de lucht­verde­diging te verbeteren.

Na verscheidene jaren van ontwikkeling en productie, is de Israel Missile Defense Organization (IMDO) begonnen met het testen van een onder een grote ballon hangend radarsysteem, ontworpen om inkomende dreigingen, waaronder kruisraketten en drones, op te sporen. Het kreeg de Hebreeuwse naam ‘Tal Shamayim’, Dauw van de hemel.

Het radarsysteem, ontworpen door ELTA, komt aan een ballon te hangen die op zo’n vier en een halve kilometer hoogte zweeft‘, en de radar met een gewicht van 1000 kg met zich mee voert, bericht The Times of Israel.

De inzet van het op radar gebaseerde systeem, dat binnenkort op een niet nader genoemde datum zal plaatsvinden, komt als onderdeel van een algemene inspanning van de Israëlische luchtmacht om de lucht­verdediging van het land te verbeteren, met name in het noorden, als gevolg van de proliferatie van Iraanse drones en kruis­raketten in de regio.

Israël beschikt reeds over een reeks radarsystemen om inkomende bedreigingen op te sporen, maar de nieuwe ‘Tal Shamayim‘ is bedoeld om de bestaande mogelijk­heden aan te vullen en te verbeteren door de sensoren op grote hoogte te plaatsen.

De Tal Shamayim, een van de grootste lucht­ballonnen in zijn soort ter wereld, werd in de loop van enkele jaren ontwikkeld in een joint venture door de Israel Missile Defense Organization en het Missile Defense Agency van de Verenigde Staten. In de afgelopen maanden heeft het systeem de laatste tests ondergaan en werd het klaargemaakt voor operationele inzet boven Noord-Israël. De bedoeling is dat er uiteindelijk meerdere ballonnen boven heel Israel zullen ‘zweven‘

Israël heeft in de loop der jaren een verdedigings­systeem met meerdere lagen ontwikkeld om het hoofd te bieden aan de steeds toenemende dreiging van ballistische projectielen uit Iran, de Gazastrook en van Hezbollah in Libanon, waaronder het Iron Dome anti­raket­systeem voor bedreigingen van korte afstand, David’s Sling voor bedreigingen van middel­lange afstand en de Arrow-systemen voor bedreigingen van grote afstand.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.