Israël bevestigt afwijzing Hamas deal rond gegijzelden

Het hoofd van Hamas in de Gazastrook, Yahyah Sinwar, wil geen humanitair akkoord en buit de spanningen met Iran uit, aldus het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Israëliërs nemen deel aan een demonstratie buiten de Knesset in Jeruzalem, zes maanden na de door Hamas geleide invasie van 7 oktober, 7 april 2024. Foto: Yonatan Sindel/Flash90.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondagochtend vroeg bevestigd dat Hamas het laatste door de VS gesteunde voorstel voor een gijzelingsovereenkomst en een daaropvolgend staakt-het-vuren heeft verworpen.

“Er is meer dan een week verstreken sinds de bijeenkomst in Caïro – Hamas heeft het door de bemiddelaars gepresenteerde ontwerp verworpen,” zei het kantoor van Netanyahu.

“De afwijzing van het voorstel van de drie bemiddelaars [Verenigde Staten, Egypte en Qatar], dat de grootste flexibiliteit van de kant van Israël omvatte, bewijst dat [Hamas-chef in Gaza Yahyah] Sinwar geen humanitair akkoord en de terugkeer van de gijzelaars wil, de spanningen met Iran blijft uitbuiten en de blokken wil verenigen en een algemene escalatie in de regio wil bereiken,” vervolgde de verklaring.

“Israël zal zich met volle kracht blijven inspannen om de doelen van de oorlog met Hamas te realiseren en zal geen middel onbeproefd laten om de 133 gijzelaars uit de Gazastrook onverwijld terug te brengen,” concludeerde het.

Volgens berichten zou Jeruzalem in het laatste voorstel 900 terroristische gevangenen, waaronder moordenaars, hebben vrijgelaten in ruil voor 40 gijzelaars, samen met een gedeeltelijke terugtrekking van de IDF uit de Gazastrook en de onbeperkte terugkeer van Palestijnen naar het noordelijke deel van de kustenclave.

Het plan voorzag dat Hamas meer gijzelaars zou vrijlaten op een later tijdstip na de terugtrekking van alle Israëlische troepen uit de Gazastrook.

Hamas heeft gedurende het hele proces vastgehouden aan zijn maximalistische eisen, die Jeruzalem als “krankzinnig” heeft bestempeld en die een “permanent staakt-het-vuren”, een Israëlische militaire terugtrekking uit de kustenclave, een terugkeer van ontheemde inwoners van Gaza en de vrijlating van honderden terroristen uit Israëlische gevangenissen omvatten.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox