Afbeelding: Israëlische troepen beschieten Hamas-doelen in de Gazastrook. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)
Dit gezegd zijnde, sympathiseert de wereld niet met Israël, maar hoe kunnen zij sympathiseren met de zaak van een terroristische organisatie?
Zoals het er nu uitziet, is Israël de hashtag-oorlog aan het verliezen. Hashtags zoals #FreePalestine of #SaveSheikhJarrah of #GazaUnderAttack genereren meer traffic op sociale media dan die zoals #IsraelUnderFire en #IStandWithIsrael. Daar kunnen een heleboel redenen voor zijn, waaronder:
- Kracht in aantallen. De Arabisch-sprekende wereld is enorm groot, en de religieuze onderbouwing van het conflict zorgt voor een gemakkelijke keuze voor moslims wereldwijd.
- Ongelijke militaire macht. Israëls superioriteit op alle fronten maakt Hamas tot de underdog, en men kiest gemakkelijk de kant van de underdogs.
- Het progressieve verhaal van het Westen. Door de linkse media worden de Palestijnen afgeschilderd als een rechteloze groep waarvan de rechten voortdurend worden geschonden door het kolonialistische Israël.
In de oorlog om de verhalen worden getallen gebruikt als een knuppel om Israël mee te slaan. Het aantal doden en gewonden aan Palestijnse zijde is hoger dan aan Israëlische zijde. Zo is het altijd geweest.
Ondanks de nauwgezette procedures van de IDF om alles te doen wat in haar macht ligt om onschuldige burgers van Gaza te beschermen, kunnen bij het vernietigen van terroristische infrastructuren enkele mensen gewond raken. Welk ander leger belt de bewoners van een gebouw dat ze op het punt staan te vernietigen op hun persoonlijke telefoons om hen te waarschuwen te vluchten? Ik ken geen ander leger met zo’n humaan beleid. Toch vallen er bij een operatie als deze slachtoffers, vooral omdat Hamas zich graag verschuilt achter een menselijk schild, en daarbij volledig gebruik maakt van Israëls beleefdheid.
Dat doet er allemaal niet toe. De waarheid telt niet meer in dit post-waarheid tijdperk. De juiste TikTok clip, uit zijn verband gerukt, wekt emotie op bij de kijker en laat hem of haar geen andere keuze dan te roepen: ‘Dat is onrechtvaardig! Hoe konden ze?!’
Intussen houdt Israël zijn hasbara (Israëls publieke diplomatie) nauwelijks bij. Een van de cruciale verbeteringen in de Gaza-oorlog van 2014, in vergelijking met eerdere operaties, was Israëls vermogen om aan de buitenwereld uit te leggen dat wij de good guys zijn, hoe onwaarschijnlijk dat ook mag lijken, en dat het veel complexer is dan ‘Zij zijn ermee begonnen!’
Niet voorbereid op deze grote aanval
Tot op zekere hoogte was Israël niet voorbereid op de omvang van de aanval van Hamas. Hetzelfde kan gezegd worden van de hasbara-afdeling. Deze afdeling is sinds zijn oprichting vaak van baas veranderd; momenteel behoort hij tot het Ministerie van Strategische Zaken en Publieke Diplomatie, onder leiding van Michael Biton. Met een demissionaire regering die dit land de afgelopen twee jaar heeft geleid, worden de ministeries meer behandeld als trofeeën die aan de hoogste bieder kunnen worden overhandigd dan als instrumenten die worden gebruikt voor het welzijn van het publiek.
Israël wordt onrechtvaardig afgeschilderd. Intussen hebben pro-Palestijnse demonstraties plaatsgevonden in grote Europese steden, waaronder Parijs, Berlijn, Londen en Madrid.
Terwijl het al niet zo goed ging met ons publieke imago, verwoestte de IDF vervolgens een gebouw waarin het hoofdkwartier van het Al-Jazeera netwerk, het AP nieuwsagentschap, en het hoofdkwartier van andere omroepstations waren gevestigd. Het hielp niet om uit te leggen, dat daar ook militaire goederen van de inlichtingendienst van Hamas aanwezig waren. Het hielp ook niet om erop te wijzen dat de buitenlandse journalisten allemaal veilig waren geëvacueerd voordat het gebouw werd neergehaald.
In reactie hierop gaf AP president en CEO Gary Pruitt de volgende verklaring uit: ‘We zijn geschokt en ontzet dat het Israëlische leger het gebouw waarin het AP-bureau en andere nieuwsorganisaties in Gaza zijn gehuisvest, zou aanvallen en vernietigen. Ze kennen de locatie van ons bureau al lang en wisten dat daar journalisten waren. (…) Dit is een ongelooflijk verontrustende ontwikkeling. We hebben ternauwernood een verschrikkelijk verlies aan mensenlevens voorkomen. Een dozijn AP journalisten en freelancers waren in het gebouw en gelukkig konden we hen op tijd evacueren. De wereld zal minder weten over wat er in Gaza gebeurt door wat er vandaag is gebeurd.’
Voorlichting in eigen land
Er moet meer moeite worden gedaan voor hasbara en het stoppen van het demoniseren van de Staat Israël. Gaza is niet het enige strijdtoneel; de pers en de platforms van de sociale media zijn onmisbaar belangrijk. Israël heeft dit front veel te lang verwaarloosd. En we zien dit probleem hier in ons land eerst en vooral tot uiting komen in geweld dat overslaat naar de straten van onze natie. Israël is niet de slechterik, en mensen die van jongs af aan het tegendeel is verteld, moet een tegen-verhaal aangereikt krijgen. Hasbara is niet alleen Israëls apologetiek naar de naties; het zou ook gericht moeten zijn op onze gemeenschappen in eigen land.
Door het liken, delen en retweeten van waarheidsgetrouwe berichten over Israël, kunnen de rollen omgedraaid worden. Ook u kunt helpen in de strijd van belangenbehartiging voor Israël. De wereld haat de waarheid, maar er is maar één manier waarop de strijd der verhalen kan worden gewonnen – één vogel tegelijk.
Onlangs nog werd Israel Today aangevallen door een pro-Palestijnse hackersgroep, maar laat dat u niet weerhouden van het delen en doorgeven van goede, eerlijke journalistiek uit Israël. Het is altijd een gevoelige kwestie geweest, maar als we de online arena met openheid en kalmte benaderen, winnen we misschien de twijfelaars.
Hamas is een terreurorganisatie die burgers bestookt, en Israël heeft het recht zich te verdedigen en zijn burgers duurzame vrede te garanderen. Het is die eenvoudige waarheid die Israël aan de wereld moet proberen over te brengen.
Doe met ons mee in de strijd op de sociale media:
Israel Today op Facebook (Engels),
Israel Heute op Facebook (Duits),
Israel Today op Twitter (Engels),
Israel Heute op Twitter (Duits),
Israel Today op Instagram (Engels),
Israel Today op Telegram (Engels),
Israel Heute op Telegram (Duits).
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.