Israël begint proef met een trein zonder rails

Israël zal over enkele maanden een proef beginnen met een Auto­noom Rail Rapid Transit (ART) trein. Deze trein met wielen, zonder rails, die meer op een kloeke autobus lijkt, werd enkele jaren geleden in China ontwikkeld en in 2019 commer­cieel in gebruik genomen.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Tientallen van deze massa-vervoers­middelen rijden met succes en zonder incidenten in verschillende grote steden in China. De ART wordt elektrisch aangedreven, heeft geavan­ceerde batterijen die voldoende zijn voor ongeveer 80 kilometer reizen en in een paar minuten kunnen worden opgeladen.

Een standaard bus is ongeveer 30 meter lang en voorzien van sensoren, die de grootte van de weg kunnen meten en zijn eigen route kan bepalen, gebruik makend van het virtuele spoor dat op de weg is uitgestippeld. Een trein van vijf rijtuigen kan tot 500 passagiers vervoeren.

De bestuurder is alleen verantwoordelijk voor het stoppen en optrekken. In de toekomst zal de trein volledig autonoom zijn, bestuurd door een gemeentelijk controlecentrum.

Israël is het eerste land buiten China dat een ART trein-op-wielen in gebruik gaat nemen, en de eerste lijn zal lopen van Tel Aviv naar het hart van Samaria. Steden in Australië, Europa en de VS hebben belangstelling getoond voor de nieuwe wijze van vervoer, maar Israël is het eerste land dat het voertuig ontvangt voor proeven en demonstraties op de weg.

De trein werd ongeveer twee weken geleden naar Israël gebracht en de werkzaamheden om hem te assembleren zijn momenteel aan de gang, om er over ongeveer twee maanden een proef mee te beginnen.

Minister van Transport, Nationale Infrastructuur en Verkeersveiligheid Miri Regev maakte half maart bekend, dat de eerste trein op wielen van Tel Aviv naar het Tapuach knooppunt in het centrum van Samaria zal rijden.

‘De ontwikkeling van de Gush Dan ring [de regio Tel Aviv] in oostelijke richting naar Ariel en Samaria is de toekomst van de nederzettingen in Israël. Daarom moeten we versnelde ontwikkeling van de transport­infrastructuur, aanleg van wegen en massa-transport­middelen naar het gebied van Samaria en de neder­zetting bevorderen. Dit alles om samen te werken aan de bevordering van de ‘miljoen-visie’ – één miljoen Israëli’s die in de gebieden van het vaderland wonen in het land van de Bijbel,’ verklaarde ze.

Bronnen: IsraelCNN, UwI


Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.