Israël begint met derde vacinatie,maar zal het werken?

Israël is deze zondag begonnen met het ambitieuze plan van premier Naftali Bennett om binnen de komende twee weken een Covid-19 booster shot toe te dienen aan 1,5 miljoen burgers boven de 60 jaar. Bij veel ouderen blijkt de bescherming van door vaccin na een half jaar sterk verminderd.

Door Ryan Jones |

Afbeelding: Premier Naftali Bennett waarschuwt de Israëli’s, dat er een nieuwe lockdown komt wanneer zij zich niet laten vaccineren. (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Toch twijfelen niet weinig Israëli’s eraan of een derde dosis van het vaccin al dan niet nodig is, en of het zal lukken om de stijgende besmettingscijfers in te dammen.

Om de publieke deelname aan de nieuwe vaccinatie­campagne aan te moedigen, liet president Isaac Herzog zich als een van de eersten de boosterprik geven. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

‘Hier in een van de toonaangevende medische centra in de wereld – een van de tien beste medische centra in de wereld, het Sheba-ziekenhuis – beginnen we met de boostervaccinatie, die zo essentieel is om zoveel mogelijk normale levensomstandigheden mogelijk te maken in deze zeer uitdagende pandemie waarmee de mensheid wordt geconfronteerd,’ zei Herzog toen hij zijn prik kreeg in het Sheba Medisch Centrum in Tel Aviv.

Oud-premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara kregen vrijdag ook hun booster prik.

Netanyahu is het op veel punten niet eens met de nieuwe regering, maar hij is helemaal voor een derde vaccinatiedosis. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Bedreiging voor de normaliteit

Het aantal besmettingen met COVID-19 in Israël is de afgelopen weken gestegen als gevolg van de Delta-variant. Zorgwekkender is dat het aantal besmette personen dat in ernstige toestand in het ziekenhuis is opgenomen, sinds begin juli bijna is verdrievoudigd en nu op 201 staat.

Bennett heeft gewaarschuwd dat als de aantallen niet stabiliseren en weer dalen, Israël te maken kan krijgen met de terugkeer van beperkende maatregelen, en mogelijk zelfs een landelijke lockdown tijdens de komende Bijbelse feesten Rosh Hashanah, Yom Kipoer en Soekkot.

De premier is ervan overtuigd dat de manier om een dergelijk scenario te voorkomen is te beginnen met de invoering van herhalingsvaccinaties, het inenten van alle tieners tussen 12 en 15 jaar, en dat de ongeveer een miljoen Israëli’s, die tot nu toe het vaccin hebben geweigerd, dit niet langer zullen volhouden.

Wachten op goedkeuring, of er voor gaan?

Afgelopen donderdag vertelde de Amerikaanse president Joe Biden het volk, dat een ‘booster shot niet nodig is’ op dit moment, ondanks druk van Pfizer om zijn regering een derde dosis voor gevac­cineerde Ameri­kanen te laten goedkeuren.

De Europese Unie heeft evenmin een Covid-19 booster goedgekeurd, en de Wereld­gezond­heids­organisatie heeft verklaard, dat nog moet worden bewezen dat een derde dosis vaccin noodzakelijk is.

Israël is het eerste land dat een boostervaccin tegen het coronavirus goedkeurt, ondanks het ontbreken van goedkeuring door de FDA of een ander controle­orgaan.
‘Niet alles moet wachten op studies, vooral in een tijd als deze,’ benadrukte prof. Idit Matot, directeur van de afdeling Algemene Chirurgie van het Ichilov Zieken­huis in Tel Aviv.

Prof. Matot vertelde aan Channel 12 News, dat ze ‘niet zou wachten op de gegevens. Wat ons van de pandemie heeft gered was niet de quaran­taine, het was het vaccin.’ Hoewel zij wel erkende dat des­kundigen zoals zij ‘nog steeds niet weten’ of er bijwerkingen zullen zijn.

Israëls nieuwe ‘regering van verandering’ staat onder enorme druk om de toename van het aantal besmet­tingen snel aan te pakken voor het begin van het school­jaar en de eerder genoemde Joodse feest­dagen. Sommigen vrezen dat om deze reden beslissingen worden genomen op basis van politieke over­wegingen in plaats van harde medische bewijzen.

De poort van Israël. Ondanks herhaalde oproe­pen van de regering om te stoppen met reizen naar het buiten­land, vliegen dagelijks duizenden Israëli’s uit en keren terug via de luchthaven Ben Goerion. (Foto: Flash90)

Meer luchthaven-beperkingen op komst

De Delta-variant, en meer recent de Delta Plus-variant, is vermoedelijk het eerst Israël binnengekomen via de luchthaven Ben Goerion.

Duizenden Israëli’s maakten gebruik van het opheffen van de reis­beperkingen om deze zomer naar het buiten­land op vakantie te gaan. Nu komen er honderden terug die besmet zijn met Covid-19, zelfs degenen die al volledig gevaccineerd waren.

‘We zien elke dag tussen de 100 en 250 gevallen binnen­komen,’ zei dr. Sharon Alroy-Preis, hoofd van de Israëlische Volks­gezond­heids­diensten, vorige week tijdens een vergadering van de Commissie Grond­wet, Recht en Justitie van de Knesset.

‘Wat ons echt zorgen baart zijn de infecties die vanuit de hele wereld het land worden binnen­gebracht, vooral infecties van gevac­ci­neerde personen,’ vervolgde zij, en vertelde dat ze een nieuw beleid op de luchthaven zal aanbevelen. ‘Er moet iets veranderen – de infecties komen van over de hele wereld.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.