Israël arresteert terroristische ‘welzijnswerkers’

In de afgelopen maanden heeft de Israel Security Agency (ISA, ook bekend als de Shin Bet), in samenwerking met de IDF, activiteiten opgerold van een terreur­organisatie die zich als welzijns­organisatie voordeed, meldt het ISA in een persbericht.

Door ISA, Redactie Israel Today |

De activiteiten, uitgevoerd onder de dekmantel van een civiele organisatie die zich inzet voor het welzijn van het Palestijnse publiek, genaamd ‘Al-Shabaab Alkoumi Al-Araby’, werd aan het licht gebracht in het kader van het ISA-onderzoek van Yazen Abu Salah, 23, een militant van het Volksfront en inwoner van Arraba.

Abu Salah werd in april 2020 gearresteerd voor ondervraging, nadat informatie was ontvangen over zijn betrokkenheid bij het plannen van terreur­aanslagen in Judea en Samaria, met name zijn aankoop van verrekijkers en het rekruteren van militanten die twee cellen leidden, in Samaria en in Ramallah.

Abu Salah onthulde dat hij de cellen had gepland om terroristische aanvallen uit te voeren, waaronder een aanval op de gemeenschap van Harish en de ontvoering van een soldaat, om te onderhandelen over de vrijlating van gevangenen in Israëlische gevangenissen.

Er werd vernomen dat Abu Salah geïnspireerd was om de genoemde aanvallen te plannen en uit te voeren door de terroristische aanval van 23 augustus 2019 van het Volksfront, waarbij Rina Shnerb werd vermoord.

Familie en vrienden rouwen om de dood van Rina Shnerb (17) die werd gedood toen Palestijnse terroristen een bom lieten ontploffen op een populaire wandelroute. (Foto: Flash90).

Het ISA-onderzoek bracht de banden van Abu Salah met de ‘Al-Shabaab Alkoumi Al-Araby’ organisatie aan het licht, onder auspiciën waarvan de militaire arm van de organisatie, ‘Alkheres Alkoumi Al-Araby’, in Syrië opereert. De activiteit van de militaire arm is gericht op militaire operaties in Syrië tegen Islamitische Staat, Jabhat al-Nusra en tegenstanders van het Syrische leger.

Tijdens het onderzoek werd informatie verkregen over de sterke betrokkenheid van Iran en Hezbollah bij het bevorderen van terrorisme tegen Israël.

Tijdens het onderzoek van Abu Salah werd ook vernomen dat hij een militaire training in Libanon zou gaan volgen, waaronder o.a. schieten, de vervaardiging van explosieven en het gebruik van UAV’s.

Naar aanleiding van het onderzoek van Abu Salah werd Mohammed Abu Salah, de neef van Abu Salah, 29 jaar, inwoner van Bir Zeit, vastgezet voor verhoor. Tijdens zijn ondervraging is gebleken dat de organisatie gezamenlijke oefeningen houdt met Iraanse elementen, waaronder Iran, Hezbollah en het Syrische leger, die ook de activiteiten van de organisatie financierden.

De organisatie wordt geleid door Assad al-Amili, die actief is in Libanon en fungeert als contactpersoon voor de organisatie met Iran en Hezbollah. Hij werkt in feite volledig samen met Iraanse elementen in Syrië.

Na de ondervragingen van Yazen Abu Salah en Mohammed Abu Salah werden nog acht militanten gearresteerd op verdenking van het plannen van terroristische aanslagen op Israëlische doelen.

Het onderzoek naar de zaak onderstreept de sterke banden tussen Iran en Hezbollah en de terreur­organisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) om het terrorisme tegen Israël te bevorderen.

De ISA zal tijdig actie blijven ondernemen om alle terroristische acties tegen Israëlische burgers te verhinderen

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.