Israel Aerospace Industries wordt geprivatiseerd

Het succesvolle defensiebedrijf Israel Aerospace Industries (IAI) zal in de komende maanden bijna de helft van zijn aandelen te koop aanbieden. Het bedrijf, dat het Israëlische ruimteschip naar de maan stuurde, lijdt aan inefficiëntie.

Door Michael Selutin |

Afbeelding: Dit kleine IAI ruimteschip maakte in 2018 bijna een landing op de maan (Foto: Flash90)

De technologische voorsprong van Israël op militair gebied is grotendeels te danken aan het succes van Israel Aerospace Industries (IAI). Het bedrijf werd in 1953 opgericht, onder andere door Shimon Peres, de toenmalige directeur-generaal van het ministerie van Defensie. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog is gebleken dat zelfs een vrij kleine luchtmacht zeer effectief kan opereren. Luchtoverwicht werd een hoeksteen van het Israëlische leger.

Het staatsbedrijf evalueerde de gevechts­missies van Israëlische vliegtuigen en werd door voortdurende verbeteringen en vernieuwingen een van ‘s werelds grootste luchtvaartbedrijven. Het bedrijf produceert zijn eigen straaljagers en is vooral op het gebied van drones toonaangevend. IAI is ook gespecialiseerd in raketsystemen. Samen met het Israëlische bedrijf Rafael heeft het ook het ‘Iron Dome’ raketafweersysteem ontwikkeld en geproduceerd. IAI heeft bovendien een ruimtevaartprogramma en heeft al een tiental satellieten in een baan om de aarde laten lanceren.

Zoals bijna alle staatsbedrijven lijdt IAI echter aan inefficiëntie, ook al verkeert het bedrijf tot nu toe niet in een crisis. Hoge personeelskosten worden steeds meer een probleem. Een commissie heeft nu toestemming gegeven voor een verkoop van aandelen op de beurs van Tel Aviv. IAI zal 49 procent van de aandelen op de beurs van Tel Aviv aanbieden. Het bedrijf heeft een marktwaarde van ongeveer 12 miljard shekel, iets meer dan 3 miljard euro. Met meer dan 15.000 medewerkers behaalde het in 2019 een omzet van ongeveer vier miljard euro. Hiervan werd 73 procent gerealiseerd in de militaire sector, terwijl de burger­lucht­vaart­sector voor 27 procent van de omzet zorgde, hoewel recentelijk met verlies.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.