Isaac Herzog verkozen tot nieuwe president van Israël

Isaac Herzog, die Israël in tal van functies heeft gediend, gaat de Staat Israël dienen als de elfde president, nadat hij door een ruime meerderheid van de Knesset werd gekozen om die ceremoniële rol te vervullen. In de video ziet u zijn toespraak.

Door Redactie Israel Today |

Herzog is de zoon van Israëls zesde president, Chaim Herzog, die deze functie bekleedde van 1983 tot 1993. Chaim Herzog had een zeer bewogen leven, maar is bij ons lezerspubliek wellicht het best bekend als de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties die in 1975 voor de Algemene Vergadering stond en een VN-resolutie, die zionisme gelijkstelde met racisme, in tweeën scheurde.

Isaac Herzog komt uit een prominente zionistische familie. Zijn grootvader was de eerste opperrabbijn van het land. Zijn oom, Abba Eban, was de eerste minister van Buitenlandse Zaken van Israël en ambassadeur bij de Verenigde Naties en de Verenigde Staten. Isaac Herzog heeft ook een lange lijst van prestaties op zijn naam staan. Hij staat momenteel aan het hoofd van het Joods Agentschap en was daarvoor voorzitter van de Arbeidspartij en oppositieleider.

Zijn ambtstermijn van zeven jaar begint op 9 juli, wanneer de huidige president Re’oeven Rivlin aftreedt.

Herzog kreeg woensdag in de plenaire vergadering van de Knesset 87 van de 120 stemmen bij de verkiezing. Zijn tegenstrever, sociaal activiste en winnares van de Israel Prijs, Miriam Peretz, kreeg slechts 27 stemmen.

In deze livestream van de Knesset kunt u (met dank aan joods.nl) de hoofdelijke stemming in de plenaire zaal van de Knesset zien.
youtu.be/sm6UBVGJ1ks.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.