LedenIs het internationaal recht dood?

Wat zijn de gevolgen van een terugkeer naar een wereldorde waarin dictators doen wat zij willen en kleine landen moeten lijden?

Door Clifford D. May |
De VN kan nauwelijks worden beschouwd als een echte scheidsrechter van het internationaal recht als zij totalitaire regimes toestaat en in staat stelt straffeloos te doen wat zij willen. Foto: Avi Ohayon / GPO

“Denkt u dat de tijd van het internationaal recht voorbij is?” Dat is wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vorige maand vroeg aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Een serieuze vraag.

Vergeet niet dat zowel Rusland, geregeerd door Vladimir Poetin, als China, geregeerd door Xi Jinping, permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zijn en een veto kunnen uitspreken over beslissingen. Rusland voert een niet uitgelokte oorlog tegen Oekraïne. China pleegt genocide in Xinjiang, aldus de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere landen.

Dit zijn natuurlijk flagrante schendingen van het internationaal recht. Maar despoten met kernwapens weten dat ze straffeloos misdaden kunnen plegen.

De Iraanse machthebbers zijn zich hiervan bewust, en daarom doen zij zo hun best om kernwapens te krijgen. De diplomaten van president Biden hebben geprobeerd te onderhandelen over een akkoord – een kortere en zwakkere versie van het Joint Comprehensive Plan of Action van voormalig president Barack Obama – dat Teheran naar hun zeggen uit de kernwapenclub zal houden. Als je dat gelooft, dan kan ik je een brug over de Perzische Golf...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie