Is dit de reden waarom Biden Bibi nog niet heeft gebeld?

Drie weken na zijn beëdiging tot president heeft Joe Biden de premier van Israël, een van zijn trouwste bondgenoten, nog niet gebeld, wel tien andere landen. Is de Amerikaanse president nog steeds boos over een vermeende belediging door Netanyahu in 2010?

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Biden en Netanyahu ontmoetten elkaar in 2016. Ze lijken niet op gespannen voet te staan. (Foto: Haim Zach/GPO)

Eerder deze week kwamen we op het spoor van een opinie-artikel, waarin de auteur zijn best deed om de lucht te klaren over een schandaal uit 2010, waarvan hij vreesde dat het nog steeds voor spanningen zorgde tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Joe Biden.

Kort samengevat: Biden, die toen vice-president was onder Barack Obama, was op bezoek bij Israëlische leiders in Jeruzalem toen plotseling de gemeentelijke plannings­commissie een nieuw woning­bouw­project bekend maakte aan de oostkant van de stad, in de gebieden die door de Palestijnen worden opgeëist.

Tot aan het presidentschap van Trump erkenden de VS, net als de rest van de internationale gemeenschap, de Israëlische soevereiniteit over het oostelijke deel van Jeruzalem niet, en de timing van de aankondiging werd gezien als een directe uithaal naar de regering-Obama.

Obama zelf schreef later in zijn boek A Promised Land, dat hij destijds het Israëlische excuus had aanvaard (Obama gebruikte het woord ‘fictie’), dat de timing van de aankondiging het gevolg was van een misverstand, en geen politieke of diplomatieke bedoelingen had.

Maar in het hierboven genoemde opinie-artikel benadrukte Nir Messiqa (foto), die op dat moment werkzaam was in de Jeruzalemse plannings­commissie, dat het inderdaad een misverstand was, of eerder het gevolg van slechte lokale planning waar Netanyahu niets van wist.

Een collega bij Israel Today, Esti Eliraz, is een persoonlijke vriend van Messiqa, en belde hem op om wat dieper in te gaan op zijn bezorgdheid.

Messiqa benadrukte allereerst dat Obama het in zijn boek inderdaad bij het verkeerde eind had. ‘Noch de premier, noch de regering waren bij deze zaak betrokken,’ vertelde hij ons. Met andere woorden, het aange­kondigde bouw­project had niets te maken met het bezoek van Biden. ‘Het was allemaal een misverstand,’ benadrukte Messiqa.

Misverstand of niet, kan dit een deel van de reden zijn dat drie weken in zijn presidentschap Biden nog steeds niet met Netanyahu heeft gebeld?

‘Ik hoop echt dat het een niets met het ander te maken heeft,’ zei Messiqa. ‘Maar gezien het feit dat we allemaal mensen zijn, ook de president van de Verenigde Staten, is het mogelijk dat deze episode op de een of andere manier van invloed is.’

Volgens ambtenaren van het Witte Huis heeft Biden Netanyahu niet gebeld omdat hij het gewoon te druk heeft gehad. Zoals zij het uitleggen, zijn er 196 landen in de wereld, en Biden heeft tot nu toe slechts tijd gehad om ongeveer een dozijn ervan te bellen.

Hoewel dat op het eerste gezicht redelijk klinkt, zijn veel Israëli’s niet overtuigd, aangezien de laatste twee presidenten Israël veel eerder in hun presidentschap hebben gebeld. We weten allemaal dat het eerste buitenlandse telefoontje van Trump naar Netanyahu was, omdat Netanyahu ons daar graag over blijft vertellen. Sommigen zullen zich niet herinneren dat Obama op zijn allereerste dag in functie ook Israël belde om met toenmalig premier Ehud Olmert te spreken. Hij belde ook met de leiders van Egypte, Jordanië en de Palestijnse Autoriteit.

Ook al is er geen dringende diplomatieke reden voor, toch dringt de voormalige ambassadeur van Israël bij de VN, Danny Danon, er bij Biden op aan om contact op te nemen met Netanyahu, de leider van een van Amerika’s trouwste en meest toegewijde bond­genoten.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.