Is de Coronavirus-crisis in Israël echt verleden tijd?

Premier Benjamin Netanyahu kondigde deze week aan dat Israël de Coronacrisis snel en volledig te boven zou komen. Verscheidene experts zeiden dat in Israël niet langer van een ‘pandemie’ gesproken zou moeten worden. Pfizer’s CEO prees Netanyahu’s vast­houdend­heid.

Door Ryan Jones |

Al snel verschenen er in het hele land grote posters van Netanyahu met beide duimen omhoog en de woorden: ‘Chozrim LeChayim ‘Terugkeren naar het Leven’. Op dit moment is Israël slechts 11 dagen verwijderd van haar vierde nationale verkiezingen in twee jaar….

‘We moeten nog steeds voorzichtig zijn, onze mondkapjes dragen, anderhalve meter afstand bewaren, maar we komen hier simpelweg uit’, zei Netanyahu vorige week zondag, toen hij met burgemeester Moshe Leon op pad was in het centrum van Jeruzalem.

Is dit echt het begin van het eind van de Corona-crisis? Netanyahu en Leon op en terrasje in de stad. (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Trots op zijn ‘groene paspoort’-initiatief vertelde Netanyahu enkele dagen daarvoor aan Fox News, dat Israël ‘het eerste land ter wereld is dat Corona bijna te boven is. Met dit groene paspoort kun je naar restaurants, theaters, sportevenementen. Dit is het. We zijn er bijna uit.’

De voormalige Israëlische ‘coronatsaar’, Ronni Gamnu, zei afgelopen donderdag voor Channel 13 News dat hij het eens is met de beoordeling van Netanyahu. En hij voegde eraan toe dat als de cijfers omlaag blijven gaan in het huidige tempo, de Israëli’s dan grotendeels zonder belemmeringen Pesach zullen kunnen vieren.

Ondanks het opkomen van nieuwe, besmettelijkere stammen van Covid-19 en Israëls stapsgewijze afbouwen van beperkingen in de afgelopen weken, zijn het reproductiegetal, het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen en het aantal ziekenhuisopnamen gedaald. En dit had Netanyahu niet beter kunnen uitkomen.

Vijf miljoen Israëli’s gevaccineerd! En Bibi strijkt er alle eer van op. En misschien moet dat ook zo. Zou het in Israël net zo zijn gegaan onder een andere premier? (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Hoewel Bibi nog steeds geplaagd wordt door juridische problemen en een aanhoudende linkse campagne die hem heeft gebrandmerkt als een bedreiging voor de democratie, beroept hij zich op zijn prestaties in de strijd tegen Corona om voldoende stemmen te winnen voor zijn Likoed-partij op 23 maart. De belangrijkste prestatie was Netanyahu’s succesvolle inkoop van genoeg doses vaccins om meer dan de hele bevolking mee te vaccineren.

De CEO van Pfizer, Albert Bourla, zei afgelopen donderdag in een interview met Israëls Channel 12 News, dat Netanyahu ‘obsessief’ was in zijn pogingen om een surplus aan vaccins te verkrijgen. ‘Hij belde me 30 keer,’ zei Bourla, de vasthoudendheid van Israëls leider prijzend.

En nu vliegen Europese leiders naar Israël om daar te leren hoe ze hun landen ook uit de crisis kunnen halen. De leiders van Oostenrijk, Denemarken, Hongarije en de Tsjechische Republiek hebben in de afgelopen week allemaal Jeruzalem bezocht om uit te zoeken hoe Israël het gedaan heeft. Er was zelfs sprake van samen­werking tussen Israël en deze landen om massaal vaccins te produceren.

Europese leiders verdringen zich om Israël, vragend hoe zij ook Corona kunnen verslaan. (Foto: Alex Kolomoisky/POOL)

Er blijven criticasters die zich zorgen maken dat het toenemende optimisme in Israël meer te maken heeft met de herver­kiezings­campagne van de premier dan met de huidige realiteit van de pandemie. Net een maand geleden waarschuwden Israëlische topexperts dat een vierde landelijke lockdown zeer wel tot de mogelijkheden behoorde. Nieuwe Covid-19 mutaties betekenden dat Israël waarschijnlijk geen groeps­immuniteit zou bereiken, ondanks het succes van haar vaccinatie-campagne.

En natuurlijk blijft het luchtruim boven Israël overwegend gesloten, een situatie waarvan officials zeggen dat dit op z’n minst tot na het Pesach zal duren. Tegen die tijd zijn de verkiezingen voorbij. We kunnen alleen hopen en bidden dat het optimisme zal blijven.

Lees meer hierover:
Wie herstelt Israëls gebroken politieke landschap?,
Groeps­immuni­teit niet bereikbaar in Israël; Covid blijft,
Israeli Professor Answers Your Questions About COVID Vaccine,
Yehudah Glick: COVID-vaccin is een ‘engel van God’,
Covid-19 en de ineenstorting van het nationale leven.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.