‘Iron Sting’, Israëls precisie-geleide mortiergranaat

De door het Israëlische defensiebedrijf Elbit ontwikkelde ‘Iron Sting’ is een 120mm mortiergranaat, die met hulp van laserstralen of GPS naar zijn doel wordt geleid. Na zo’n tien jaar ontwikkeling zijn op 14 maart de laatste testen met succes uitgevoerd.

Door Redactie Israeltoday.nl |

‘Iron Sting’ betekend letterlijk ‘ijzeren angel’, en daarmee wordt een angel bedoeld waar bijvoorbeeld een wesp mee steekt. De Iron Sting is ontworpen om doelwitten nauwkeurig aan te vallen, zowel op open terrein als in stedelijke omgevingen, terwijl de kans op nevenschade wordt verkleind en verwondingen van niet-strijders worden voorkomen. Het operationele gebruik ervan zal een revolutie teweegbrengen in de oorlogsvoering op de grond en zal bataljons uitrusten met zeer nauwkeurige en effectieve vuurkracht.

Minister van Defensie Benny Gantz verklaarde: ‘De technologie die door de Israëlische defensie-industrie aan de IDF ter beschikking wordt gesteld, verandert het slagveld en voorziet onze strijdkrachten van nauw­keurigere en effec­tievere middelen’.

De bekendmaking betekent, dat de ontwikkeling van het systeem is afgerond. De voltooiing van de testen maakt het mogelijk met de serieproductie te beginnen voor de levering en introductie van het systeem aan de IDF. Binnen nu en 4 maanden zou de IDF volledig moeten kunnen beschikken over de ‘Iron Sting’.

De tests werden uitgevoerd met twee door het Israëlische bedrijf ‘Elbit’ ontwikkelde genetwerkte ‘Cardom’ mortiersystemen: een ‘Cardom’ systeem, gemonteerd op een M113 pantser rupsvoertuig en een ‘Cardom Spear’ gemonteerd op een gepantserde ‘Humvee’ 4X4 SUV.

De integratie van ‘Iron Sting’ in de IDF komt overeen met de visie gepresenteerd in het militaire ‘Tnufa’ (‘Momentum’) meerjarenplan van de IDF. Het voldoet ook aan de behoeften van de IDF, door de gevechts­capaciteiten aan te passen om de strijd aan te gaan met vijanden die verborgen zijn in civiele, stedelijke omgevingen, terwijl wordt voldaan aan de wettelijke en morele normen die door de Staat Israël zijn vastgesteld.’

Brigade-generaal Yaniv Rotem, die aan het hoofd staat van de onderzoek en ontwikkelings­afdeling van de IDF, zei: ‘Tien jaar van onderzoek en ontwikkeling hebben ons geleid naar dit moment waarop we de grondtroepen van de IDF kunnen voorzien van geavanceerde capaciteiten gemaakt voor het moderne slagveld.

‘Deze nauwkeurig geleide mortier­munitie is baan­brekend voor IDF-bataljons, door hen uit te rusten met nauwkeurige en zeer effectieve vuurkracht. Deze capaciteit was tot nu toe voorbehouden aan grote en complexe raketten. Dankzij deze indrukwekkende technologische ontwikkeling, zal het nu op grote schaal worden toegepast in mortiermunitie.’

De VS hebben veel belangstelling voor de Israëlische ‘Iron Sting’, en zij zouden de granaat gemakkelijk kunnen aanschaffen omdat zij hetzelfde kaliber mortier, 120 mm, gebruiken op speciale vuur-ondersteunende varianten van hun gepantserde achtwielige ‘Stryker’ (die mogelijk ook een Israëlisch antiraketsysteem krijgt) en het gepantserde Multi-Purpose Vehicle (AMPV) met rupsbanden. Bovendien is het Amerikaanse leger al enige tijd op zoek naar een modernere variant van zijn huidige mortiergranaten, waaronder een veldtest van een geautomatiseerde 81 mm mortier genaamd ADIM (Automated Direct/Indirect-fire Mortar) in 2018. Het heeft al enkele geavanceerde richtsystemen ontwikkeld voor bestaande mortieren, maar het Israëlische ‘Iron Sting’ gaat veel verder.

Bronnen: UwI, WIN, Breaking Defence, Janes Defense

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.