“Irans bewering dat het een nucleaire drempelstaat is, moet worden geloofd”

Nadat een Iraanse topambtenaar beweert dat Teheran al de mogelijkheid heeft om een atoombom te bouwen, vertellen analisten aan JNS dat “ze, technologisch gezien, heel, heel dichtbij zijn.”

Door David Isaac |
Een illustratie van Iraanse ballistische raket. (Foto: Allexxandar/Shutterstock)

Iran kan naar verluidt een kernwapen produceren, kondigde de voormalige Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Kamal Kharrazi zondag aan. Uren later ging Mohammad-Javad Larijani, een topadviseur van de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei, nog verder en zei dat als Teheran zich zou bewegen om een atoombom te bouwen, “niemand ons zou kunnen stoppen … en dat weten ze.” Analisten vertelden JNS dat deze Iraanse functionarissen op hun woord moeten worden geloofd. “Ik geloof dat wat Kharrazi zegt accuraat is,” zei Eyal Pinko, een docent aan de Bar-Ilan Universiteit die expert is op het gebied van de Israëlische nationale veiligheid. “Het is een kwestie van het nemen van de beslissing om voor de bom te gaan en een paar weken om het uit te voeren,” voegde hij eraan toe.

Brigadier-Generaal  Yossi Kuperwasser van de het Israëlische leger (IDF), een lid van het Jerusalem Center for Public Affairs, is het daarmee eens. “Iran kan de beslissing nemen. Het zal enige tijd duren [om een wapen te produceren], maar technologisch gezien, zijn ze heel, heel dichtbij,” vertelde hij JNS. “Ze zijn erin geslaagd om uranium te verrijken tot 60 procent, wat extreem dicht bij 90 procent [wapenkwaliteit] is. En ze hebben geavanceerde centrifuges die dat kunnen doen [verrijken van 60 procent naar 90 procent] in een zeer korte tijd gemaakt,” zei hij.

Volgens twee recente rapporten van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) heeft Iran al genoeg verrijkt uranium om een bom te maken. Kuperwasser zei dat Iran, naast zijn verrijkingsinspanningen, waarschijnlijk ook werkt aan andere “noodzakelijke technologieën”. Hij merkte op dat Teheran vooruitgang heeft geboekt met uraniummetaal – een sleutelcomponent van een kernwapen -, detonators heeft getest en plannen heeft om mogelijk een kernkop af te leveren met behulp van een van zijn bestaande raketten, de ‘Shahab 3’. “En dat zijn alleen nog maar de dingen die we weten,” zei hij.

Eyal Pinko merkte op dat elk nucleair programma drie belangrijke componenten heeft: “De eerste is de raket, of de drager van de kernkop. Iran heeft dit vermogen al vele jaren geleden ontwikkeld. De tweede is het wapensysteem, wat het nucleaire proces mogelijk maakt en initieert. De Mossad-operatie in het jaar 2018, die al die documenten en cd’s uit Iran heeft uitgevoerd, laat zien dat ze dat hebben. De derde component, het hoogverrijkte uranium, heeft de IAEA in mei 2021 bevestigd.”

Hoewel Iran nog geen kernwapens heeft, heeft de Islamitische Republiek volgens Kuperwasser de nucleaire drempel al overschreden. “Dit was altijd het verschil tussen ons [Israël] en de Amerikanen. De VS zeiden dat Iran geen kernwapen mag hebben. Wij zeiden dat Iran niet eens de mogelijkheid zou moeten hebben om een nucleair wapen te produceren, want als je eenmaal de mogelijkheid hebt, zou je kunnen proberen om er daadwerkelijk een te bouwen,” zei hij. “De enige reden waarom Iran tot nu toe dubbelzinnig bleef over zijn nucleaire capaciteit was dat het sancties wil opheffen”, aldus Pinko. “De Europeanen doen mee aan “het diplomatieke spel” omdat ze het nucleaire programma van Iran niet als een bedreiging voor hen zien”, zei hij. “Ze willen ook graag zaken doen met Iran. Voor hen heeft Iran een enorm marktpotentieel,” voegde hij eraan toe.

Kuperwasser benadrukte dat zowel Europa als de Verenigde Staten een confrontatie met Iran willen vermijden. “Zij geloven dat het regime over een paar jaar misschien zal verdwijnen. Natuurlijk is dat allemaal wishful thinking,” zei hij. “Sinds het aantreden van de Amerikaanse president Joe Biden heeft Iran de grenzen geleidelijk verlegd, van het verrijken van uranium tot 20% naar 60%,” zei hij, “nu hebben ze het over de volgende lat, 90%.”

“De Iraniërs voelen zich aangemoedigd omdat de westerse landen tot nu toe niet adequaat hebben gereageerd”, denkt hij. “Op een gegeven moment moet iemand de Iraniërs vertellen: ‘genoeg is genoeg, jullie moeten hier stoppen,'” zei hij. Israël moet “wakker worden” en Washington duidelijk maken dat zijn weigering om betekenisvolle stappen tegen Teheran te ondernemen door de Iraniërs wordt geïnterpreteerd als “een groen licht om nog verder te gaan”, aldus Kuperwasser. “De tijd om er iets aan te doen is nu. We gaan niet wachten tot ze 90% verrijkt uranium hebben en dan pas beginnen te handelen. Dat zou totaal onverantwoord zijn,” voegde hij eraan toe.

Hij wees op de opmerkingen van zondag van IDF stafchef Lt.-Gen. Aviv Kochavi, die verklaarde dat het een “morele verplichting” was voor Israël om een militaire optie tegen Iran voor te bereiden.

Pinko waarschuwde dat een nucleaire aanval op Iran “een totaal nieuw strategisch tijdperk voor het Midden-Oosten” zou inluiden. Als een nucleaire macht, “zal niemand een conflict met Iran hebben. En nucleaire capaciteit zal hen in staat stellen nog agressiever op te treden,” zei hij. “Het soennitische blok zal niet rustig blijven zitten, dat wil zeggen de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Egypte,” zei Pinko. “Zij zullen Iran moeten bestrijden. Een wapenwedloop zal beginnen.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox