Iran erkent en ontkent aanval op ‘Israëlische’ tanker

De Islamitische Republiek Iran zat achter de aanval, vorige week voor de kust van Oman, op een olie­tanker die werd geëxploi­teerd door een Israëlisch bedrijf, meldde een Arabisch­talige nieuws­dienst verbonden met het Iraanse regime dit weekeinde.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Een aantal ‘zelfmoorddrones’ troffen naar verluidt de woonvertrekken van het schip, waarbij twee doden vielen. (Foto: Moshe Shai/Flash90)

Bij de aanval op de MT Mercer Street werden twee mensen gedood. Het schip voer zonder lading van Dar as Salaam, Tanzania, naar Fujariah, in de Verenigde Arabische Emiraten. Na de aanval is het schip met begeleiding door de Amerikaanse marine naar een niet genoemde veilige plaats gevaren.

Al-Alam noemde het een ‘reactie op een recente Israëlische aanval op de luchthaven Al-Dabaa in de regio Al-Qusayr in Syrië’. Israël voerde regelmatig luchtaanvallen uit op Iraanse doelen in Syrië, waarbij commandanten van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde en van Hezbollah om het leven kwamen.

Al-Alam is een Arabisch-talig nieuws­agentschap, dat eigendom is van en wordt geëxploi­teerd door het staats­media­bedrijf Islamic Republic of Iran Broad­casting. Later ontkende Iran de Israëlische beschul­di­gingen als ‘ongegrond’.

Israëlische functionarissen vertelden zaterdag aan The New York Times dat de aanval op de olietanker werd uitgevoerd met zelf­moord­drones, die insloegen in de woon­ruimte van het schip. Een niet nader genoemde Amerikaanse functionaris bevestigde die beoordeling.

Israëls veiligheidskabinet kwam dit weekeinde bijeen om te bespreken hoe het zal reageren op deze laatste provocatie.
Maar gezien de beperkte banden van het schip met Israël (het is Japans eigendom, vaart onder Liberiaanse vlag, en wordt geëxploiteerd door het Londense bedrijf Zodiac Maritime, dat eigendom is van de Israëlische miljardair Eyal Ofer), hoopt Jeruzalem dat de reactie een meer internationaal karakter zal hebben. De twee bemanningsleden die bij de aanval om het leven kwamen waren een Britse beveiliger en de Roemeense kapitein, dus begon minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid met zijn tegenhangers in die landen te praten.

‘Iran is niet alleen een Israëlisch probleem, maar een exporteur van terrorisme, vernietiging en instabiliteit die ons allen schaadt,’ zei Lapid na een gesprek met de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Bogdan Aurescu.

Lapid heeft naar verluidt de Britse minister van Buiten­landse Zaken Dominic Raab gezegd, dat een ‘strenge reactie’ naar Iran vereist is.

In een reactie hekelde premier Bennett Irans laffe ontkenning van zijn betrokkenheid bij de aanval, en waarschuwde de Israël wel wee hoe met aggressie om te gaan. ‘De wereld is weer herinnerd aan de Iraanse aggressie, deze keer op zee’.
‘De Iraniërs, die het schip Mercer Street aanvielen met onbemande vliegtuigen, hadden als doel een Israëlisch doelwit te raken. In plaats daarvan resulteerde hun piratendaad in de dood van een Britse burger en een Roemeense burger’, zei Bennett, die zijn mede­leven aan de families van de slacht­offers uitsprak.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.