Iran: De oorlog met Israël is al begonnen

De spanningen tussen Israël en de Islamitische Republiek Iran lopen al tientallen jaren op, en de laatste jaren hadden velen het gevoel dat er elk moment een open oorlog kon uitbreken. Volgens Iran is die oorlog al begonnen.

Door Redactie Israel Today |

‘De oorlog met Israël is al begonnen,’ zei een woord­voerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen weekeinde. ‘Israël heeft nucleaire weten­schappers vermoord en het Iraanse volk schade berokkend.’

De woordvoerder verwees hoogst­waar­schijnlijk naar de recente bevestiging dat Israël achter de moord op de belangrijkste Iraanse nucleaire wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh in november 2020 zat.

Israël zou in de afgelopen jaren ook een aantal andere Iraanse weten­schappers hebben vermoord en sabotage­daden hebben gepleegd tegen Iraanse nucleaire installaties.


Een explosie beschadigde een gebouw, dat een geheime Iraanse raketbasis zou
zijn. Foto’s van het in Tel Aviv gevestigde bedrijf ImageSat International. (WIN).

En dan zijn er natuurlijk nog de veelvuldige Israëlische luchtaanvallen op Iraanse militaire doelen in Syrië. Iran heeft tot dusver afgezien van een serieuze directe militaire reactie en gaf er de voorkeur aan Israël terug te slaan via zijn proxies, Hezbollah en Hamas.

Iran is brutaler geworden door Israëlische en aan Israël gelieerde scheepvaart in de Perzische Golf als doelwit te nemen.

De situatie werd omschreven als een ‘schaduwoorlog’ tussen Israël en Iran, maar de regeringswoordvoerder heeft gelijk, het is geëscaleerd tot een echte oorlog, ook al wordt die niet uitgevochten op een conventioneel slagveld.

Interessant is dat veel Iraniërs geen oorlog met Israël willen, en dat sommigen zelfs wensen dat de Joodse Staat hun eigen islamitische overheersers verslaat. Eind vorig jaar, bijvoorbeeld, hing een dappere Iraniër een Israëlische vlag aan een viaduct in Teheran om de Mossad te bedanken voor de moord op Fakhrizadeh.

In augustus sprak Israel Today met ‘Radio Ran’, een Joodse Iraanse emigrant die ons vertelde dat ‘het Iraanse volk er genoeg van heeft. Het regime leeft op geleende tijd. Iraniërs drukken elke dag hun liefde voor Israël uit en vragen om hulp uit Jeruzalem!’

Voor meer verhalen over dit belangrijke onderwerp, zie:
Iraniërs: ‘We houden van jullie en jullie van ons’,
Iraanse dissidenten spraken in Israël met IDF-soldaten,
Schaduwoorlog tussen Israël en Iran escaleert,
Iran en Israël in een niet-verklaarde oorlog,
Iraniërs pleiten: breid de sancties op Iran uit,
Defensie: Wat gebeurt er toch allemaal in Iran?
Iran erkent en ontkent aanval op ‘Israëlische’ tanker,
Analyse: Wat er echt aan de hand is in Iran,
Schaduwoorlog met Iran: Iraanse tanker in Syrië brandt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.