Iraanse hackers publiceren gegevens van Israëlische LHBTI-gemeenschap

 

Door Redactie Israel Today |

Sommige Israëli’s die nog niet ‘uit de kast gekomen zijn’, zijn er nu misschien door Iran ‘uitgepikt’. (Foto: Zuzana Janku/FLASH90)

Een Israëlisch webhostingsbedrijf werd in het weekeinde gehackt door online activisten, die vermoedelijk banden hebben met Iran. Eén van de aangevallen websites is een op geografische gegevens gebaseerde datingservice, die populair is binnen de Israëlische LHBTI-gemeenschap.

Zaterdag jongstleden publiceerde deze hackersgroep, die bekend staat als ‘Black Shadow’ een deel van de gehackte gegevens, waaronder de persoonsgegevens van gebruikers van de website ‘Atraf’.

Atraf wordt veel gebruikt binnen de LHBTI-gemeenschap in de regio Tel Aviv om contacten te zoeken, en functioneert als gids-site voor het LHBTI-vriendelijke nachtleven. Gebruikers zijn bezorgd dat er door Black Shadow gegevens kunnen zijn gelekt van Israëli’s, die nog niet ‘uit de kast gekomen’ zijn bij familie en vrienden.

Andere websites die door de hackers zijn geïnfiltreerd, zijn onder meer openbaar-vervoersbedrijven, een kindermuseum en een medisch bedrijf dat privacygevoelige medische gegevens zou kunnen hebben opgeslagen.

Israël en Iran zijn de laatste jaren verwikkeld in een steeds intensievere cyberoorlog.

Aanvankelijk waren de Israëlische acties gericht op de nucleaire installaties van Iran. Maar voor een recente cyberaanval, waarbij tankstations in het hele land werden afgesneden van het centrale brandstofdistributiesysteem, kreeg Israël ook de schuld.

Israëlische politici wezen erop dat de Joodse staat elke dag honderden, zo niet duizenden pogingen tot cyberaanvallen verhindert, waarvan er vele in verband worden gebracht met Iran. Begin oktober moest een groot Israëlisch ziekenhuis offline worden gehaald, als gevolg van een ernstige cyberaanval. Voorts hebben Iraanse hackers de afgelopen jaren ook pogingen gedaan om de lokale Israëlische infrastructuur aan te vallen gevallen, zoals het nationale waterleidingbedrijf.