Iraanse dissidenten spraken in Israël met IDF-soldaten

Voor het eerst heeft een delegatie van Iraanse dissi­denten een bezoek gebracht aan Israël. Daarbij werden zij verwelkomd op een IDF-basis aan de Libanese grens, waar ze verklaarden:’Het Iraanse volk houdt van Israël. Het Iraanse regime verheerlijkt de dood en IDF-soldaten hechten waarde aan het leven.’

Door Yossi Aloni |

Afbeelding: Veel Israëli’s verlangen naar een terug­keer van hartelijke betrekkingen met Iran. (Foto: Flash90)

‘Ik ben opgegroeid in Iran en werd opgevoed om Israël en zijn leger te haten,’ zei hun woordvoerder, ‘maar toen ik een IDF-basis bezocht, ontmoette ik echte Israëlische soldaten die me behandelden als een familielid. Het deed me een traantje wegpinken. Deze jonge mannen en vrouwen waarderen het leven, in tegenstelling tot de Islamitische Republiek, die de dood verheerlijkt.’

Dit zei Ahmad Batebi, een Iraans politiek activist en journalist, die in Iran 15 jaar als politiek gevangene heeft gezeten en ter dood werd veroordeeld omdat hij zich verzette tegen het regime van de aytollahs. Batebi, geboren in de stad Shiraz, was een van de leiders van de studenten­protesten tegen het regime, die in 1999 het land schokten en gewelddadig werden onderdrukt. Omdat hij de demon­straties leidde, werd hij gearres­teerd en ter dood veroordeeld. Een foto van Batebi die het bebloede shirt van een andere demon­strant draagt, werd over de hele wereld gepubliceerd en werd een symbool van protest. Uiteindelijk slaagde Batebi erin te ontsnap­pen uit de Iraanse gevangenis en asiel te krijgen in de VS. Momenteel wordt hij in Iran gezocht, dood of levend.

Batebi bracht zijn eerste bezoek aan Israël als deel van een delegatie van zes Iraanse moslim expats en dissi­denten, en vier vroegere functionarissen van de regering-Trump, waarvan er een in Iran is geboren. Zij reisden vanuit de Verenigde Staten als onderdeel van een gezamenlijk initiatief van de Iranian Jewish Federation of New York, de Friends of the IDF in the United States (FIDF), en het Institute for Voices of Liberty.

De delegatie maakte een rondreis door Israël en bezocht een IDF-basis aan de Libanese grens. Ze zagen ook stellingen van Libanon en Hezbollah, en werden bijgepraat door IDF-commandanten in het gebied.

Onder de delegatieleden bevonden zich Foad Pashai, algemeen secretaris van de Iraanse Constitutionele Partij; Khosrow Beitollahi, een voormalig piloot van de Iraanse luchtmacht en een hooggeplaatst adviseur van de Iraanse Constitutionele Partij; en Dr. Amir Hamidi, directeur van het Institute for Voices of Liberty.

Batebi vervolgde: ‘De Israëlische soldaten vertelden me dat het Iraanse regime Israël weliswaar wilde schaden, maar dat ze wisten dat het niet het Iraanse volk ver­tegen­woor­digt. Ze vroegen me om een boodschap te sturen naar alle Iraniërs, dat ze veel respect hebben voor het Iraanse volk en de rijke Iraanse cultuur. Ik hoop echt dat het Iraanse volk op een dag Israël zal kunnen bezoeken en dat ze de waarheid met eigen ogen zullen kunnen zien. Wij houden van u. Maak onderscheid tussen ons en ons duivelse regime. We hebben niets tegen jullie.’


Toen de delegatie op de tweede dag Yad Vashem bezocht, verwierpen zij duidelijk de ontkenning van de Holocaust door het Iraanse regime.

Na het succes van de Abraham Akkoorden wordt er steeds meer gepleit voor het mogelijk maken van een ‘Cyrus Akkoord’, een toekomstig vredes- en norma­li­satie-akkoord tussen Israël en Iran. Vóór de Islamitische Revolutie in 1979 waren Israël en Iran immers nauwe regionale bondgenoten.

De mensen achter het Institute for Voices of Liberty (iVOL) geloven dat het mogelijk is om de klok terug te draaien. ‘Wij zijn hier als afstam­melingen van Cyrus de Grote om onderscheid te maken tussen het volk van Iran en het regime [van de Islami­tische Repu­bliek Iran], om het volk van Israël te vertellen dat onze natie in vrede met u wenst te leven, om de vriend­schaps­banden te hernieuwen die al duizenden jaren tussen onze twee naties bestaan,’ twitterde iVOL-directeur en mede­voorzitter van de delegatie van deze week, Dr. Amir Hamidi.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.