Iraanse Ayatollah wil ‘bidden bij de Westelijke Muur’

Een vooraanstaande Iraanse religieuze persoon doorbrak deze week een groot taboe door openlijk te spreken met Israëlische media en zich uit te spreken voor vrede met Israël.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: De tekst op dit bord uit 2015 luidt: Hier opent binnenkort de Ambassade van Iran in Israël. Voor details: telefoon… (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ayatollah Abdol-Hamid Masoumi-Tehrani werd maandag geïnterviewd tijdens de live avonduitzending van Channel 12 News, en hij had een aantal rake woorden voor het regime dat zijn land regeert.

Voor we verder gaan moeten we opmerken dat Masoumi-Tehrani zijn titel van ‘ayatollah’ officieel is ontnomen wegens zijn oppositie tegen het regime, maar we zullen hem toch blijven gebruiken aangezien hij voor veel Iraniërs een belangrijke religieuze persoonlijkheid blijft.

Sprekend tot de ayatollahs die Iran regeren, riep Masoumi-Tehrani hen op om ‘te stoppen met het verzinnen van vijanden die niet bestaan,’ en benadrukte dat ‘de Iraniërs en de Joden vele jaren van vriendschap kennen, ik heb nog geen Iraniërs ontmoet die een negatieve mening over Israël hadden.’

Masoumi-Tehrani zei dat de Islamitische Republiek Iran vandaag de dag een ‘dictatuur is die afwijkende meningen en vrijheid van meningsuiting onderdrukt,’ en hij beschuldigde de Opperste Leider Ali Khamenei van pogingen om het land te ‘ruïneren’.

De voormalige ayatollah vertelde de Israëli’s tot slot dat ‘als ik blijf leven, ik de dag zou willen meemaken waarop de onlogische vijandigheid tussen Iran en Israël zal eindigen,’ en bekende dat het een van zijn lang gekoesterde dromen is om Jeruzalem te bezoeken en ‘te bidden bij de Westelijke Muur.’

Lees ook:
Netanyahu: ‘Iraniërs, verdrijf regime, herstel vriendschap’,
Israëlische vlog ontroert Iraniërs,
Iraniërs: ‘We houden van jullie en jullie van ons’,
Iraanse studenten weigeren Israëlische vlag te vertrappen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.