
Terwijl Joden zich voorbereiden op de Hoge Feestdagen, begonnen ingenieurs dinsdag de Klaagmuur, de heiligste plaats van het Jodendom, voor te bereiden op de duizenden bezoekers die er worden verwacht.
De ingenieurs, die werken voor de Western Wall Heritage Foundation, die verantwoordelijk is voor het beheer van de Klaagmuur, onderzochten de structurele integriteit van de muur en verwijderden losse stenen en seizoensgebonden onkruid.
De inspectie wordt twee keer per jaar uitgevoerd, voor Rosj Hasjana en Pesach, om de veiligheid van de bezoekers te garanderen en de structurele integriteit van de Muur te behouden. Het werk wordt uitgevoerd onder toezicht van de rabbijn van de Westelijke Muur en Heilige Plaatsen, rabbijn Shmuel Rabinowitz, en in overeenstemming met de religieuze wet.
In juli 2018 brak een rotsblok van 100 kilo los van de muur en kwam naar beneden, waarbij een 79-jarige vrouw die daar aan het bidden was, ternauwernood werd gemist.
Volgens de stichting bezochten meer dan een half miljoen mensen de Klaagmuur tijdens Pesach in april.
Rosj Hasjana, het begin van de Hoge Feestdagen, begint dit jaar bij zonsondergang op 15 september.
Tijdens inspecties maken arbeiders de muur ook schoon en verwijderen ze de duizenden briefjes die bezoekers tussen de stenen leggen en die aan God gericht zijn.
Deze praktijk gaat terug op de Joodse leer dat Gods aanwezigheid de Klaagmuur nooit heeft verlaten en dat gebeden naar de hemel opstijgen via de aangrenzende Tempelberg.
Mensen die de muur niet kunnen bezoeken kunnen briefjes schrijven op de website van de stichting, die door het personeel in de muur worden geplaatst.
De briefjes die door het personeel worden verwijderd, worden begraven.
De Klaagmuur is een overblijfsel van een steunmuur die door Herodes de Grote werd gebouwd om de Tempelberg te omringen en is de heiligste plaats waar Joden vrij kunnen bidden. De Tempelberg, waar de Eerste en Tweede Tempel stonden, is de heiligste plaats van het Jodendom.
Eeuwenlang mochten Joden de Tempelberg niet bezoeken omdat de buitenlandse bezetters hen dat niet toestonden en omdat de rabbijnen geloofden dat de wetten van rituele zuiverheid dit uitsloten.
Maar sinds de hereniging van Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog van 1967, betoogt een groeiend aantal rabbijnen dat de wetten van rituele zuiverheid niet van toepassing zijn op alle gebieden van de Tempelberg en moedigen ze bezoeken aan toegestane gebieden aan om de Joodse band met de berg te behouden.
Meer dan 2.000 Joden bezochten de Tempelberg in de eerste dagen van Pesach dit jaar, voordat de veiligheidsautoriteiten de toegang tot de heilige plaats beperkten.