In vijf maanden tijd maken tienduizenden mensen alijah

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 18.891 Russen en 12.175 Oekraïners naar de Joodse staat verhuisden tussen 24 februari, toen Moskou de oorlog begon, en 31 juli.

Door | | Onderwerpen: alijah
Joodse Oekraïners arriveren op een reddingsvlucht op de luchthaven Ben Gurion 17 maart 2022. Foto: Yossi Zeliger / Flash90

Russen en Oekraïners mogen elkaar bevechten in Oost-Europa, maar minstens 30.000 Joden uit beide landen zijn naar Israël gekomen om vrede te vinden sinds het begin van die oorlog.

Volgens gegevens die woensdag werden vrijgegeven door het Centraal Bureau voor de Statistiek van Israël, steeg de immigratie uit beide landen dramatisch na de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari – 18.891 uit Rusland en 12.175 uit Oekraïne.

Dit omvat niet de niet-Joodse Oekraïense vluchtelingen die naar Israël zijn gevlucht en niet in aanmerking komen voor het staatsburgerschap.

Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2019, het jaar vóór corona, kwamen 2.651 immigranten aan uit Oekraïne en 7.123 uit Rusland. In 2021 bedroeg het totale aantal nieuwe olim (immigranten naar Israël) 25.497. Zij kwamen uit Rusland (7.640), Frankrijk (3.594), de VS (3.480), Oekraïne (3.059) en Wit-Rusland (1.014).

Voordat er vliegtuigen waren… Joodse immigranten arriveerden in Eretz Yisrael in het begin van de 20e eeuw.

Israëls Joodse Agentschap, het alijah-agentschap, waarvan de activiteiten in Rusland momenteel door de regering Poetin met sluiting worden bedreigd, wist dat de oorlog een golf van immigratie zou veroorzaken. Dit is de geschiedenis van Israël. Sinds de eerste alijah, die in 1882 begon, is de overgrote meerderheid van de Joden die naar Israëls kusten zijn gekomen, op de vlucht voor antisemitische vervolging en oorlog.

Christenen die geloven in Gods Bijbelse belofte om de Joden naar hun vaderland terug te brengen, en weten dat de wedergeboorte van Israël in 1948 een centraal onderdeel was van dit voortgaande proces van herstel, hebben ook geanticipeerd op deze immigratiegolf. Een aantal christelijke organisaties, in Israël en internationaal, hebben programma’s die bijdragen aan het helpen van Joden om Israël te bereiken en om hen terug te vestigen in hun land.

Met verslaggeving door JNS

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox